Gebakken rijst uit de oven met munt en granaatappel-olijvensalsa

munt-rijst
Getty Images

Dit verrassende recept komt uit het kookboek 'Simpel' van chef-kok en auteur Yotam Ottolenghi. Vind je het moeilijk om perfect rijst te koken? Bak het dan gewoon in de oven, zoals Ottolenghi doet. Je kunt dit met nog veel meer ingrediënten doen, lekker en simpel!

Aantal personen 
6

Ingrediënten

  • 400 g basmatirijst
  • 50 g boter, gesmolten
  • 800 ml kokendheet water
  • 50 g munt (laat 40 g aan de takjes zitten: snijd de overige 10 g in reepjes voor de salsa)
  • 150 g feta, in blokjes van 1­2 cm gebroken
  • zout en zwarte peper
  • Salsa:
  • 40 g ontpitte groene olijven, in dunne plakjes
  • pitten van 1 kleine granaatappel (90 g)
  • 50 g halve walnoten, licht geroosterd en grof gebroken
  • 3 el olijfolie
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 kleine teen knoflook, fijngehakt

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 230 °C of op de hoogste ovenstand.
  2. Doe de rijst in een diepe ovenschaal van 20 x 30 cm. Voeg ¾ theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en giet de boter en het kokendhete water eroverheen. Verdeel de takjes munt bovenop en dek de schaal goed af met aluminiumfolie zodat de rijst goed afgesloten is. Zet de schaal 25 minuten in de oven tot de rijst licht en rul is en alle vloeistof is opgenomen.
  3. Doe intussen alle ingrediënten voor de salsa, op 10 gram muntblaadjes na, met ¼ theelepel zout in een middelgrote kom. Meng alles door elkaar en zet opzij.
  4. Haal de schaal met rijst uit de oven en verwijder de folie. Pluk de muntblaadjes van de takjes – gooi de steeltjes weg –, doe de blaadjes weer bij de rijst en bestrooi hem met feta. Roer vlak voor het opdienen de fijngesneden munt door de salsa en schep hem als een gelijkmatige laag over de rijst. Serveer de rijst heet.

Dit recept komt uit het kookboek Simpel van chef-kok en auteur Yotam Ottolenghi. Hij heeft al meerdere populaire Engelstalige en Nederlandstalige kookboeken op zijn naam staan.