Fipronil? Kun je nog wel veilig eieren eten?

5 vragen over insecticide fipronil in eieren

Getty Images

In juli 2017 is er fipronil aangetroffen in eieren. Deze stof kan schadelijk zijn voor mensen. Pluimveehouders mogen het daarom eigenlijk niet gebruiken. Kun je nu nog wel veilig eitjes eten? Vijf vragen over fipronil beantwoord.

1. Wat is fipronil?

Fipronil is een insecticide, een middel dat insecten doodt. Het zit bijvoorbeeld in producten tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Boeren kunnen het ook gebruiken tegen bloedluis oftewel vogelmijt bij kippen. Deze parasieten komen veel voor bij leghennen. De vogelmijten zuigen bloed bij de kippen, waardoor de hennen gestrest raken, elkaar meer gaan pikken en minder eieren gaan leggen.

2. Waarom is fipronil gevaarlijk?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie fipronil beschouwt als 'matig toxisch' voor mensen. In grote hoeveelheden kan fipronil schade toebrengen aan de nieren, de lever of de schildklier. Pluimveebedrijven mogen fipronil daarom niet gebruiken bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

3. Welke maatregelen treft de NVWA?

In juli 2017 is er fipronil aangetroffen bij leghenbedrijven in Nederland. Uit voorzorg onderzoekt de NVWA nu andere leghenbedrijven waar mogelijk ook fipronil gebruikt is. Die bedrijven zijn geblokkeerd: ze mogen geen eieren, kippen of mest afvoeren. Wordt er fipronil gevonden, dan worden de eieren van deze bedrijven uit de winkels gehaald en vernietigd. De NVWA test ook monsters van eieren uit de winkels op hun fipronilgehalte.

4. Kun je veilig eieren eten?

De NVWA houdt een lijst bij met eicodes die een fipronil-gehalte bevatten dat te hoog is. Deze eieren worden uit de winkels gehaald. Heb je eieren in huis, controleer dan de code die op de eieren staat. Eet de eieren met deze codes niet meer op, maar gooi ze weg. Van koken of bakken verdwijnt de stof niet uit de eieren. Op de NVWA-website kun je vinden welke eieren je moet weggooien. De NVWA is nog eieren aan het testen, dus de komende tijd zullen ze deze lijst mogelijk aanvullen.

Voor andere eieren gelden de aanbevolen hoeveelheden die het Voedingscentrum adviseert. Dat wil zeggen 1-2 eieren per week voor kinderen tot 4 jaar en 2-3 eieren per week voor iedereen ouder dan 4 jaar.

5. Hoe zit het met biologische eieren?

Alle eieren van leghenbedrijven (ook biologische, scharrel of vrije-uitloop eieren) waar het middel fipronil is gebruikt, kunnen fipronil bevatten. Controleer dus de code op de eieren.

Lijst met eicodes van eieren met te hoog fipronil-gehalte van de NVWA.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Wageningen University
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit