De pH-waarde van vis, vlees en gevogelte

Hoe basisch is haring?

Getty Images

Onze voeding kent verschillende zuurtegraden; de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waarden in vis, vlees en gevogelte.

Volgens onder andere het alkalisch dieet reageert ons lichaam anders op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.

Overzicht
Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten producten.

Vlees & gevogelte pH-waarde 
Gehakt, runder  5.1 – 6.2 
Ham  5.9 – 6.1 
Ham, gekookt  5.8 - 6.2 
Ham, rauwe  5.3 - 5.8 
Kip  6.5 – 6.7 
Kalkoen (geroosterd)  5.7 – 6.8 
Lamsvlees  5.4 – 6.7 
Paté  5.8 - 6.3 
Varkensvlees  5.3 – 6.9 
Veulen  6.0 
Worst, gekookte  5.8 - 6.3 

 

Vis & schelpdieren pH-waarde
Garnalen  6.8 - 7.0 
Haring  6.1 - 6.4 
Krab  7.0 
Oesters  4.8 - 6.3 
Schelpdieren (algemeen)  6.5 
Steur 5.5 - 6.0 
Tonijn  5.2 - 6.1 
Vis (algemeen, vers)  6.6 - 6.8 
Vis, wit  5.5 
Vis, zoetwater (meeste)  6.9 - 7.3 


 

Auteur 
Bron 
  • Wageningen University
  • Food-Info