Hoe het weer gezellig wordt aan tafel
Een kind dat je tot wanhoop drijft, omdat hij maar niet wil eten... Ken je dat probleem? Dan weet je hoe frustrerend het is, iedere dag weer die strijd om er toch een paar hapjes in te krijgen. Maar we hebben hier 10 tips voor je. Wie weet brengen ze de rust terug aan tafel.
Koppig klemt je 2-jarige zijn kaken op elkaar. "Ik wil niet eten!", roept hij driftig. Of je nou boos wordt of hem met je liefste stem smeekt om in ieder geval één hapje te nemen, het maakt allemaal niks uit. De aardappels en boontjes belanden op de grond en tegen de muur, niet in zijn mond.[ITEMADVERTORIAL]
Praktische adviezen
Een kleine troost: zo gaat het niet alleen bij jou thuis. In veel gezinnen met jonge kinderen ontaardt met name het avondeten regelmatig in een drama. Gelukkig zijn er wel wat praktische adviezen te geven.
1) Ga de machtsstrijd niet aan
De allerbelangrijkste tip is eigenlijk heel simpel. Ga de machtsstrijd niet aan. Dreigen ("Voor straf geen toetje!"), paaien of opdringen zijn uit den boze, want je maakt het probleem er alleen maar groter mee. Dus heeft je kind zijn bordje niet leeg? Ruim gewoon af, zonder er wat van te zeggen. "Graag of niet, volgende keer beter", is de boodschap.
2) Compenseer niet
Misschien heeft je kindje niks of nauwelijks gegeten. Je maakt je ongerust. Hij moet toch iets in zijn maag krijgen? Geef hem ondanks je ongerustheid geen extra tussendoortjes ter compensatie. Het klinkt hard, maar hij kan best wachten tot de volgende normale maaltijd. Het is geen enkel probleem om het eten een keer over te slaan. En hij zal des te meer trek hebben als het weer etenstijd is. Je moet er overigens wel altijd voor zorgen dat je kleine voldoende drinkt.
3) Niet te veel drinken
Geef je kind vlak voor het (avond)eten niet te veel te snoepen en te drinken. Dan voelt hij zich al bijna verzadigd tegen de tijd dat hij aan tafel moet. Houd het aantal tussendoortjes sowieso binnen de perken, ook gedurende de rest van de dag.
4) Eet op tijd
Voor kinderen is het prettig om niet te laat te hoeven eten. Hoe later het wordt, hoe vermoeider ze zijn. En hoe vermoeider ze zijn, hoe minder ze eten. Kortom: eet als het maar even kan op tijd.
5) Kondig het eten aan
Waarschijnlijk zit je kind lekker te spelen op het moment dat het etenstijd is. Als hij zijn speelgoed plotseling moet laten liggen om aan tafel te gaan, zal hij dat niet leuk vinden. Hij zal dan bij voorbaat al opstandig en chagrijnig zijn. Kondig dus ruim van tevoren aan dat je bijna klaar bent met koken. Dan kan hij rustig stoppen met spelen.
6) Kleine porties
Begin altijd met kleine porties, goed klein gesneden en eventueel op een extra klein bordje. Zo vindt een peuter zijn 'taak' te overzien. Laat je kind duidelijk merken hoe blij je bent als hij alles heeft opgegeten. Je zult zien dat die aanpak beter werkt dan het geven van straf als hij een normaal bord eten weigert.
7) Geef het goede voorbeeld
Kinderen apen alles na, ook van jou. Maak daar gebruik van door zelf tijdens het eten het goede voorbeeld te geven. Oftewel: eet smakelijk van alles wat de pot schaft. En begin vooral niet aan het koken van aparte potjes voor ieder gezinslid. Als je zelf iets niet zo lekker vindt, eet er dan toch een beetje van. Zo laat je aan je kind zien hoe het moet.
8) Houd het ontspannen
Maak van het avondeten een gezellig moment voor het hele gezin. Een moment om bij te kletsen en aandacht aan elkaar te besteden. Dat betekent dat je vervelende gespreksonderwerpen beter kunt vermijden; houd het lekker ontspannen. Zo gaat je kind etenstijd associëren met gezelligheid en dat kan positief uitwerken op zijn eetgedrag.
9) Gebruik een diep bord
Netjes eten is voor een peuter met zijn kleine handjes en gebrekkige motoriek reuze moeilijk. Als het steeds maar fout gaat, terwijl hij erg hard zijn best doet, raakt hij gefrustreerd. Met tegenzin rond eten in het algemeen als gevolg. Een diep bord kan heel wat ellende voorkomen.
10) Laat kinderen helpen
Kinderen vinden het hartstikke leuk om je te helpen in de keuken. Groente wassen, in kommen of pannen roeren, mixen, bedenken wat er nog meer in de soep moet, het toetje versieren en noem maar op. En als ze het eten zelf mee klaar hebben gemaakt, zijn ze veel eerder geneigd om ervan te proeven. Kortom, maak er ook in de keuken een gezellige boel van!