5 vragen over paddenstoelen

Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?

Fritatta met paddenstoelen
Getty Images

Paddenstoelen heb je in allerlei vormen en maten. Van de 'gewone' witte champignons tot shiitakes en portobello’s. Zeker in de herfst heerlijk in een stoofschotel, soep of door de pasta of noedels. Je ziet ze nu ook weer in het bos staan. Kun je die paddenstoelen veilig plukken en opeten? En kun je ze beter in de koelkast bewaren of erbuiten?

Kun je paddenstoelen rauw eten?

Je kunt paddenstoelen beter niet rauw eten. In paddenstoelen zit namelijk van nature de gifstof agaritine. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor mensen. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter eerst even bakken of koken. Door ze te verhitten breekt de agaritine grotendeels af en kun je ze veilig eten.

Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?

Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de niet-giftige. Dit kan zelfs voor experts lastig zijn. Bovendien is het volgens de wet op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken, omdat het eigendom is van de eigenaar van de grond.

Als je giftige paddenstoelen eet, kun je last krijgen van diarree, braken en in hele ernstige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn. In Nederland worden er per jaar ongeveer 100 meldingen gemaakt van het eten van giftige paddenstoelen. Vaak gaat dit om jonge kinderen die een giftig exemplaar hebben gegeten.

Zijn paddenstoelen een goede vleesvervanger?

Er zitten allerlei goede voedingsstoffen in paddenstoelen, zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Je kunt ze gebruiken om te variëren met je groente, maar het zijn geen goede vleesvervanger. In vergelijking met vlees bevatten paddenstoelen 10 keer minder eiwit. Ook zit er in paddenstoelen maar weinig ijzer. Wil je vlees vervangen? Kies dan voor peulvruchten, tofu, tempé, noten, ei of vis. En eet de paddenstoelen er lekker bij voor je dagelijkse portie groente.

Waar kun je paddenstoelen het beste bewaren?

Bewaren doe je het beste in de koelkast. Paddenstoelen zijn in een papieren zak of plastic bakje 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze beter niet samen met knoflook of ui bewaren, want ze kunnen de smaak daarvan makkelijk opnemen.

Moet je paddenstoelen wassen voor het bereiden?

Paddenstoelen zuigen makkelijk vocht op en kun je daarom beter niet afspoelen onder de kraan. De beste manier om paddenstoelen schoon te maken is met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Zo blijft de kwaliteit en de smaak het beste behouden.  Tijdens het bereiden slinken paddenstoelen snel, omdat ze grotendeels uit water bestaan. Om na het schoonmaken en bereiden 50 gram paddenstoelen over te houden, heb je 85-100 gram nodig.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum