Een tikje gezonder
Getty Images
Barbecuen is natuurlijk nooit gezond, maar met deze tips is het net een tikje gezonder...
- Gebruik alleen gezuiverde houtskool of houtskool op basis van kokosnootschillen. Dat is ecologisch én weinig rookvormend. Gebruik nooit hout en takken.
- Laat de houtskool uitbranden - gloeiend, bedekt met een laagje as, zonder vlam en wit van kleur - voordat je begint te roosteren.
- Grill tussen de 25 en 40 cm boven de kolen om verbranding te vermijden.
- Vermijd te grote lappen vlees, waarvan het vet in het vuur lekt en zo vlammen veroorzaakt; zet indien nodig het rooster hoger.
- Zet sowieso een opvangbakje voor het vet op de kolen.
- Gebruik geperforeerde metalen BBQ-schalen, die je op de grillplaat zet met vlees of vis erin. Zo kun je het vet ook regelmatig en makkelijk weggieten.
- Kies voor mager vlees en magere vis en verpak ze zo dat ze hun vocht niet verliezen, maar juist garen in hun eigen vocht.
- Probeer je vlees eerst goed dicht te schroeien, zodat het lekker mals blijft.
- Marineer je vlees in een marinade met olijfolie, citroensap en knoflook.
- Week de houten spiesjes in water voordat je er iets op rijgt. Zo kunnen de stokjes niet verbranden.
- Is je vlees per ongeluk toch verbrand? Snijd dan alle verbrande stukjes weg voor je het serveert.
- Weet je dat we ook bij het barbecueën vaak veel te zout eten? De Nierstichting heeft heerlijke zoutarme BBQ-recepten verzameld.