Wie heeft extra vitamines nodig?

Steuntje in de rug voor vegetariërs en sporters

Getty Images

Bevat een gezonde voeding altijd genoeg vitamines en mineralen? Niet als je behoefte verhoogd is. Soms is het verstandig om nog een tikje extra op je vitamines en mineralen te letten. Als je een donkere huidskleur hebt bijvoorbeeld, maar ook als je weinig brood eet, of geen vis lust.

Dat het voor zwangere vrouwen verstandig is om exra vitamines te nemen, dat is redelijk bekend. En ook veel senioren nemen dagelijks een vitaminepil. Sowieso is een D-supplement voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 eigenlijk een must. Maar ook andere mensen kunnen baat hebben bij een supplement.[ITEMADVERTORIAL]

Vegetarisch eten

Wist je dat vitamine B12 van nature alleen in dierlijke voedingsmiddelen zit? Vlees, vis, eieren en zuivel bevatten vitamine B12. Wie nog wel ruim eieren en zuivel gebruikt, krijgt daarmee vitamine B12 binnen. Maar voor veganisten, die alle dierlijke producten uit de voeding weglaten, adviseert het Voedingscentrum extra vitamine B12. Verder is ijzer een aandachtspunt voor vegetariërs. Het ijzer dat in plantaardige producten zit, wordt minder goed opgenomen dan uit vlees. Handige tip: vitamine C stimuleert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. Daarom is het verstandig om bij elke maaltijd fruit te eten of vruchtensap te drinken.

Geen vis

In vis zitten unieke omega-3 visvetzuren, die goed zijn voor hart, bloedvaten en hersenen. Visvetzuren zijn zo belangrijk in onze voeding, dat de Gezondheidsraad er een aanbevolen hoeveelheid voor heeft opgesteld, net als voor vitamines en mineralen. Je krijgt die aanbeveling binnen als je twee keer per week vis eet, waarvan één keer een vette soort als haring, zalm of makreel. Wie geen vis lust of het weinig eet, zou visoliecapsules moeten nemen.

Weinig brood

Er zijn steeds meer mensen die minderen met brood. Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van glutenovergevoeligheid of omdat ze willen minder met koolhydraten om af te vallen. Vooral volkorenbrood is een belangrijke bron van B-vitamines, mineralen als ijzer en vezels. Dit zitten ook in andere voedingsmiddelen als groenten, fruit, vlees, noten en peulvruchten. Er is één uitzondering: jodium. Brood is veruit de belangrijke bron van jodium in onze voeding, omdat bakkers gejodeerd bakkerszout gebruiken. Verder zit jodium in vis, gejodeerd keukenzout en in kleine hoeveelheden in zuivel. Jodium zit vaak ook in multivitamines, maar niet altijd. Check dus het etiket!

Sporten

Sporters verbruiken niet alleen meer zuurstof, maar ook meer energie. En die energie halen ze uit hun voeding, met hulp van vitamines en mineralen. Hoe meer iemand sport, hoe hoger de behoefte aan energie en daarmee ook aan vitamines en mineralen. Als aanvulling kan een multivitamine een goede steun in de rug zijn.

Lijnen

Als je minder eet in een poging om af te vallen, krijg je ook minder vitamines en mineralen binnen. Aanvulling kan dan verstandig zijn om een tekort te voorkomen.

Weinig buiten

Kom jij elke dag minimaal een kwartier tot half uur buiten tussen 11.00 en 15.00 uur, met je hoofd en handen onbedekt? Dat is vooral in de zomer en lente nodig om je huid voldoende vitamine D aan te laten aanmaken in het buitenlicht. Haal je dat niet? Dan adviseert de Gezondheidsraad een vitamine D supplement (10 mcg per dag), naast een gevarieerde voeding. Ook senioren doen er verstandig aan extra vitamine D te slikken.

Donkere huidskleur

Ook als je een Zuid-Europese, Aziatische of negroïde huid hebt, adviseert de Gezondheidsraad een dagelijks vitamine D supplement (10 mcg). Dat komt omdat een getinte huid niet genoeg vitamine D aanmaakt.

Ziekte

Wie ziek is, eet vaak minder goed. De eetlust is weg of je bent te moe om te koken. Ook kunnen ziektes de behoefte aan vitamines en mineralen verhogen. Een multivitamine kan dan een goede aanvulling op de voeding zijn.

Medicijnen

Misselijkheid is een van de meest voorkomende bijwerkingen van medicijnen. Ook remmen sommige medicijnen de eetlust of verminderen de smaak. Hierdoor gaat iemand minder eten, waardoor er ook minder vitamines en mineralen binnenkomen. Daarnaast verhogen sommige medicijnen specifiek de behoefte aan bepaalde vitamines.
 

Auteur