Gezonde en verrassende vakantietips

Handigheidjes voor nóg meer vakantieplezier

Getty Images

Dat je in verre oorden beter geen kraanwater kunt drinken, weten we allemaal wel. Maar hoe je je verstaanbaar maakt bij een arts in het buitenland? Hoe je jetlag voorkomt? En hoe je voorkomt dat hooikoorts het vakantieplezier vergalt? Verrassende tips voor een gezonde vakantie.

Een jetlag kan het vakantieplezier behoorlijk bederven. Gelukkig is er een nieuwe aanpak om een verstoord slaap-waakritme te voorkomen. Het belangrijkste is dat je vóór de vliegreis licht opzoekt of juist vermijdt. Als je daarmee drie dagen van tevoren begint, kun je je slaap-waakritme een paar uur verschuiven, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Zo kun je je alvast aanpassen aan de tijdzone van de bestemming, en daardoor heb je veel minder last van een jetlag.

Hoe pak je het aan? Vlieg je naar het oosten, dan kun je met extra licht (daglicht of een sterke lamp) vroeg in de morgen zorgen dat je eerder wakker wordt. Vlieg je naar het westen, dan heb je juist laat in de avond extra licht nodig om te zorgen dat je later wakker wordt. De juiste tijdstippen luisteren nauw. Daar is een handig hulpmiddel voor: Jetlagrooster.com. Vul op deze website je vliegreis in en je krijgt binnen een paar seconden een tijdschema voor de drie dagen voorafgaand aan het vertrek, met de uren waarop je zo veel mogelijk licht moet opzoeken en de uren waarop je het licht juist moet vermijden.

Meet de zonkracht

Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je verbrandt, en hoe groter de kans op huidkanker. Helaas is de zonkracht soms veel groter dan je denkt. De Zonkracht-app van KWF Kankerbestrijding maakt verstandig zonnen heel makkelijk. Met een paar simpele vragen stelt de app vast welk huidtype je hebt. Vervolgens hou je je smartphone in de zon, laat je de app de zonkracht meten, en krijg je een advies dat bij je huidtype past. Je kunt de gegevens van negen personen opslaan.

Laat de zakdoekjes maar thuis

Dit jaar op reis zonder hoofdpijn, niesbuien en tranende ogen? Controleer dan wanneer het hooikoortsseizoen op de vakantiebestemming begint én welke gebieden je beter kunt mijden. Op pollennieuws.nl kun je dagelijks zien welke bloemen, planten en bomen in Nederland voor veel pollen zorgen. Leuk extraatje: van iedere bloem, plant en boom wordt een filmpje getoond, zodat je ze kunt herkennen. Daarnaast kun je de pollen- en hooikoortsverwachting per regio bekijken. Op polleninfo.org vind je actuele informatie over pollen in andere Europese landen.

Regel een Europese gezondheidspas

Als je in het buitenland medische hulp nodig hebt, wil de arts of het ziekenhuis een bewijs zien dat je verzekerd bent voor ziektekosten. Dat kan met de Europese gezondheidspas (EHIC). De pas is geldig in EU-landen en daarnaast ook in Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen en Zwitserland. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij je zorgverzekeraar. Die bepaalt aan de hand van je zorgverzekering welke kosten vergoed worden. Iedere vakantieganger met een basiszorgverzekering kan gratis een EHIC-pas aanvragen.

Pas op voor verstekelingen

Pas ook op voor verstekelingen zoals teken of de bedwants. Voorheen kwam de bedwants vooral voor in goedkope hotels in niet-westerse landen. Wie geen exotische reizen maakte, had nergens last van. Nu we met z’n allen de hele wereld over reizen, is het beestje opgerukt naar landen als Engeland, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Volgens ongedierte-bestrijders is het aantal meldingen ook in Nederland toegenomen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine