Bescherm je kind in de auto

Kies voor een goedgekeurd autozitje

Getty Images

Wanneer je je kind mee wilt nemen in de auto, moet je zorgen voor een geschikt autostoeltje. Maar er is zoveel keus, waar moet je op letten bij de aanschaf?

Volgens de wet moeten kinderen onder de 1.35 meter in een goedgekeurd autozitje zitten. Toch gebeuren er nog veel ongelukken met kinderzitjes. Gordels worden niet goed vastgemaakt, zitjes zijn te klein of te groot. Er zijn zelfs kinderen die nog steeds los in de auto meegenomen worden!

Verplicht kinderzitje

Sinds 1 maart 2006 is het verplicht om een kinderzitje te gebruiken dat is goedgekeurd volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04.

Of je kinderzitje voldoet aan deze Europese eisen vind je op het keuringslabel op de stoel. Kinderen onder de 1.35 meter dienen dus mee te rijden in een verplicht en goedgekeurd autozitje. Kinderen (en volwassenen) boven de 1.35 meter moeten een gordel om.

Veiligheidseisen

Let er bij het kopen van een zitje op dat de maat geschikt is voor het gewicht en de lengte van je kind, en of het zitje voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Het gewicht dat je kind mag hebben voor een bepaald stoeltje, staat op het keuringslabel.

Je kunt ook overwegen om je kind mee te nemen wanneer je een stoeltje gaat kopen, zodat je zeker weet of deze past. Er zijn stoeltjes die geschikt zijn voor alle auto's, maar er zijn er ook die je alleen in specifieke autotypes kunt gebruiken. Ook dat staat op het keuringslabel vermeld.

De juiste keuze

Welk zitje je dient te gebruiken, is afhankelijk van de lengte en het gewicht van je kind. Het kan verleidelijk zijn om nog even dat babystoeltje aan te houden, terwijl je kind eigenlijk al te groot is. De veiligheid van je kind is het allerbelangrijkst, het beste houd je je aan de volgende richtlijnen.

Maxi-Cosi

Minder dan 13 kilogram: een babyautostoeltje (Maxi-Cosi). Deze stoel wordt tegen de rijrichting in geplaatst en zet je met de driepuntsgordel vast. Je kind zelf zit vast met een y-gordel, dat over het lijfje loopt.

Tegenwoordig heb je ook stoeltjes met een ISOFIX systeem. Aan de achterkant van het stoeltje zitten dan twee uitsteeksels. Je auto moet wel zijn uitgerust met speciale ankers, waarin je deze stoel makkelijk kunt vastklikken.

Het is heel gezellig om je baby naast je te hebben in de auto. Maar als de passagiersstoel een airbag heeft, mag je je kind op die stoel niet vervoeren in een autostoeltje dat tegen de rijrichting in moet worden bevestigd.

Kinderautostoeltje

Tussen de 9 en 18 kilogram: een kinderautostoeltje. In deze stoel mogen alleen kinderen die zelfstandig kunnen zitten. De stoel wordt met de rijrichting mee bevestigd door een ISOFIX systeem of met de autogordel. Je zet je kind vast met de gordel van de stoel.

Zittingverhoger

Tussen de 15 en 36 kilogram: een zittingverhoger. Een zittingverhoger zorgt ervoor dat kinderen op een veilige manier in de gordel passen. Dat wil zeggen, de gordel moet over de schouder lopen en niet over de hals.

Als de gordel lager zou zitten, bijvoorbeeld over de buik, kan dat zorgen voor ernstig inwendig letsel bij een aanrijding. Je kunt zittingverhogers kopen met of zonder rugleuning. Een leuning is handig als je kind vaak slaapt in de auto en biedt bescherming bij een aanrijding van opzij. Een slim idee is om een verhoger te kopen met een afneembare rugleuning.

Autogordel

Zwaarder dan 36 kilo of langer dan 1.35 meter: autogordel. Eventueel met zittingverhoger of een gordelgeleider (een gordelklem).

Uitzonderingen

Welke verplichte stoel je ook gebruikt, er mag geen speling zitten tussen een zitje en de autostoel of -bank. Er mag net een platte hand tussen passen. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op bij het bevestigen van een autozitje.

Er zijn een aantal uitzonderingen voor het al dan niet gebruiken van een zitje. Als je bijvoorbeeld twee kinderzitjes op de achterbank gebruikt, kan er geen derde bij. Het kind dat overblijft, mag dan de gordel om.

Als je incidenteel kinderen van iemand anders in de auto hebt, mogen zij voor een korte afstand met een gordel op de achterbank. De kinderen moeten dan wel ouder zijn dan drie jaar. In een bus of taxi is een autozitje niet verplicht, maar wel aan te raden.

Kooptips

Autozitjes vind je in babyspeciaalzaken, warenhuizen en bij autodealers. Volgens de Consumentenbond variëren de prijzen tussen €70 en €340. Het verschil in prijs zit hem vaak in de constructie en materiaalkeuze voor het stoeltje, maar ook in het comfort, de keuze van de bekleding en de manier waarop het zitje in de auto moet worden bevestigd.

Tweedehands of nieuw

Er is voor beide aankopen iets te zeggen. Een tweedehands zitje scheelt geld, maar voldoet misschien niet aan de nieuwe veiligheidseisen. Een nieuw stoeltje is duurder in de aanschaf, maar je weet wel zeker dat het veilig is. Over het algemeen geldt dat je bij een tweedehands zitje zeker moet weten dat er nooit een aanrijding mee is gebeurd. Door de kracht van de aanrijding is het zitje namelijk niet meer veilig.

Handige weetjes

  • Alle riemen die je niet gebruikt, moet je vastklikken. Losse riemen of gespen van de gordels kunnen tegen je kind slaan en zo verwondingen veroorzaken.
  • Denk niet te makkelijk dat je kind wel voldoende bescherming heeft met alleen een gordel. Als de gordel namelijk te laag of te hoog zit, kan er ernstig letsel ontstaan bij een aanrijding.
  • Autofabrikanten hebben soms een voorkeur voor een type autostoeltje. Ze hebben deze dan getest in hun botstesten.
  • Vervang het zitje na een botsing, door de kracht is deze niet meer veilig.
  • Als je geen kinderzitje gebruikt terwijl dat wel verplicht is, levert dat een boete op.
Auteur