Experts aan het woord
"Ik wil graag stoppen met roken, maar dan ook definitief. Wat kan ik het beste doen?" Coach Marion Weustink en Pauline Dekker en Wanda de Kanter, longartsen in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk én auteurs van het boek 'Nederland stopt! Met roken', geven advies.
Marion Weustink, telefonisch stopcoach: "Realiseer je dat stoppen met roken een serieuze bezigheid is."
"Een goede voorbereiding is essentieel voor het slagen van de stoppoging. Daarbij kan het gebruik van hulpmiddelen zoals nicotinevervangers of acupunctuur de poging ondersteunen."
"Wat voor iemand het beste werkt, is heel persoonlijk. Daarom is het goed als je je stoppoging voorbereid en bedenkt wat jij nodig hebt om de poging te laten slagen."
"Onderzoek van TNS NIPO maakte duidelijk dat bij 33 procent van de stoppogingen hulpmiddelen zijn gebruikt. Dat is heel verstandig, want stoppen met roken moet je niet onderschatten. Als je zomaar en zonder voorbereiding stopt, is de kans op terugval vrij groot. Als je je goed voorbereid en een stopdatum plant, dan is de kans groter dat je het voorgoed volhoudt."
"Een mislukte poging is geen weggegooide moeite, omdat je ervan kunt leren en je realiseren wat je valkuilen zijn. En met inzet, de juiste motivatie en ondersteuning krijg je het echt wel voor elkaar."
Pauline Dekker & Wanda de Kanter
"Dat zie je niet omdat alles zich afspeelt achter de voordeur of in het ziekenhuis. En er zijn meer gevolgen van roken die onbekend zijn: zo is roken de grootste oorzaak van blindheid. En weet je dat bijna alle kinderen met chronische middenoorontsteking rokende ouders hebben?"
"Ook dokters staan daar vaak niet bij stil. Wil je stoppen, realiseer je dan dat het niet makkelijk is, maar wel haalbaar. De nicotine is na een paar weken stoppen wel uit je lichaam verdwenen."
"Erger is de gewoonteverslaving die je hebt. Je vingers jeuken om een sigaret op te steken. Je rookt bij dagelijkse handelingen als telefoneren, wachten, noem maar op. Die verslaving moet je doorbreken en dat kun je doen door je gedachten anders te programmeren."
"Inzicht in je rookgedrag is een eerste stap: waarom rook je? Heb je stress, of concentratieproblemen? Waarom wil je stoppen? Is het vanwege de prijs of omdat je tanden bijvoorbeeld geel worden? Wat is je motivatie? Al die vragen stellen wij aan de mensen die op ons spreekuur komen en aangeven te willen stoppen. We verwijzen ze dan naar onze rookstoppoli. Een klein percentage komt specifiek bij de longarts terecht voor rookstopbegeleiding."
"Dat geldt ook voor de patiënten die al een longziekte hebben en willen stoppen. Zij worden meestal, individueel of in groepsverband, wel een jaar begeleid door de longverpleegkundige. Motivatie is de belangrijkste drijfveer om te stoppen met roken en wij zijn ervan overtuigd dat het merendeel van de rokers die echt wil stoppen, dat ook voor elkaar krijgt."
"De meeste mensen kunnen dat ook zelf, soms heeft iemand hulp van huisarts of een praktijkondersteuner nodig. Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen, daarom zouden we graag zien dat er rookvrije scholen en schoolpleinen voor leerlingen en leerkrachten komen en het aantal verkooppunten van tabaksartikelen drastisch vermindert. We moeten echt proberen te voorkomen dat de jeugd gaat roken."