Interview met twee longartsen
Voor longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter staat het als een paal boven water: iedereen kan stoppen met roken! En om al die rokers te stimuleren om te stoppen, schreven ze het boek 'Nederland stopt! Met roken'.
Dekker en De Kanter weten als geen ander hoe het is om te stoppen met roken. "We zijn allebei ervaringsdeskundigen omdat we zelf ook gerookt hebben." Voor allebei was de wens om zwanger te worden reden om te stoppen met roken.
Gedachtenkronkels
Wanda de Kanter: "Het was heel logisch om te stoppen toen ik zwanger wilde worden, maar ook net zo logisch om er na de bevalling weer mee te beginnen. Al deed ik het toen stiekem."
"Een verslaving heeft toch haar eigen gedachtenkronkels en ondanks dat je weet dat het niet goed is, kun je het toch niet laten. Toen mijn dochter me een keer 's nachts betrapte en vroeg waar ik nou eigenlijk mee bezig was, schaamde ik me diep. Vanaf dat moment heb ik niet meer gerookt."
Handige tips
Vanuit hun eigen ervaring weten de longartsen dus maar al te goed dat stoppen met roken een proces is. "Met ons boek willen we mensen helpen in dat proces. We willen de stoppers motiveren en begeleiden bij het zoeken naar de methode die voor hen het meest geschikt is om te stoppen."
"Er is namelijk niet één methode die het antwoord is op de vraag hoe je met roken kunt stoppen, het is voor iedereen verschillend. Daarom beschrijven we al die methodes in ons boek."
Iedereen kent ook de voordelen van het stoppen met roken. In het boek laten de longartsen bekende Nederlanders aan het woord die hun verhaal vertellen. En soms op een hele grappige manier. Daarnaast staan er in het boek handige tips, vooral ook als voorbereiding op het stoppen met roken.
"Want stoppen met roken is in de eerste plaats je rookgedrag onder de loep nemen. Wanneer rook je? In welke situaties? Wat doet het met je? Veel mensen denken dat ze sigaretten nodig hebben om rustig te worden, of dat ze stress wegroken. Maar de enige vorm van stress waar roken bij helpt, is de stress die je hebt van de onthoudingsverschijnselen. Het is nou eenmaal een verslaving."
Verslaving
De Kanter en Dekker halen flink uit naar de tabaksindustrie. In hun boek leggen ze ook uit dat een roker helemaal niet 'vrij' is om een sigaretje op te steken. Er worden allerlei stofjes toegevoegd, zoals vanille en suikers. Hierdoor vinden jongeren hun eerste sigaretje wat minder vies.
"Nicotine is het verslavende bestanddeel, dat zorgt voor de lichamelijke ofwel chemische verslaving. Maar de nicotine is met een paar weken echt je lichaam wel uit, de geestelijke verslaving, de gewoontevorming, is het probleem."
"Je ziet bijvoorbeeld een kopje koffie en denkt: daar hoort een sigaretje bij. Die geestelijke verslaving moet je doorbreken en dat lukt over het algemeen prima met cognitieve gedragstherapie."
"We hebben hier in Nederland onze mond vol over 'vrijheid', maar roken ons helemaal suf. We zijn een slaaf van onze sigaretten. Hoezo vrijheid? Niet meer hoeven roken, van je verslaving af zijn, dat is vrijheid en dat is bevrijdend."
Geen moraalridders
De longartsen willen absoluut geen moraalridder zijn. "We willen mensen er gewoon op wijzen dat je kunt leren om te stoppen met roken. De gevolgen van het roken zijn meestal pas na een jaar of twintig zichtbaar en wij zien die gevolgen dagelijks in onze praktijk."
"In ons boek laten we ook andere specialisten aan het woord. Want wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat roken niet alleen effect heeft op de longen."
"Ook cardiologen (hartkwalen), tandartsen (gele tanden of loszittende gebitten), KNO-artsen en kinderartsen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van roken of meeroken. Want bij vrijwel alle kinderen met een chronische middenoorontsteking zie je dat een of beide ouders roken."
Voorkomen is beter dan genezen
Wanda de Kanter en Pauline Dekker wilden een mooi boek, dat prettig was om te lezen, in makkelijke en duidelijke taal. Wel wetenschappelijk verantwoord, want "we zijn tenslotte artsen".
De opzet is geslaagd. Het glossy boek geeft mensen een handvat om met de rookgewoonte te breken. En dat brengt ons bij de jeugd. Want voorkomen is beter dan genezen. De longartsen zouden pittige maatregelen willen om te voorkomen dat jongeren gaan roken.
"De rookvrije horeca is al een begin, maar nog niet genoeg. Verhoog de leeftijd waarop je sigaretten kunt kopen naar 18 jaar, beperk het aantal verkooppunten en doe dat in speciale winkels, maak sigaretten drie keer zo duur en schoolpleinen rookvrij."
"Het werkt in de landen om ons heen, dus waarom zou het bij ons dan niet werken. En goede voorlichting, op scholen, maar ook aan de ouders. Want beginnen met roken is niet stoer en als je eenmaal schade hebt, kun je dat niet meer terugdraaien."
Stoppen kan!
Volgens Dekker en De Kanter is stoppen dus mogelijk. "Of het nu met of zonder hulpmiddelen is, de meeste rokers krijgen het stoppen met roken echt voor elkaar. In het boek motiveren we mensen op een leuke, makkelijke en toegankelijke manier."
De longartsen zouden het liefst bijna werkloos raken. "Daarbij bedoelen we dat onze wachtkamers vrijwel leeg zouden zijn als iedereen stopt met roken. En dat zouden we graag zien. Want roken is nou eenmaal de grootste, vermijdbare veroorzaker van aandoeningen als longkanker, COPD en hart- en vaatziekten."