Babypoep: wat zegt die volle luier?

Over kleur, frequentie en gezondheid

Baby in luier
Getty Images

Baby’s kunnen natuurlijk niet praten. Dat maakt het soms moeilijk erachter te komen wat een kindje mankeert. Een blik in de volle luier van jouw kind kan uitkomst bieden. Wat zegt de kleur, frequentie en vorm van de poep over een baby? En wanneer is het verstandig een arts te raadplegen?

Pasgeboren baby’s poepen veel. De hoeveelheid ontlasting is wel enigszins afhankelijk van wat de baby eet.

Hoeveel poep is normaal?

Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben over het algemeen grotere hoeveelheden ontlasting dan baby’s die flesvoeding krijgen. Let wel: het gaat dan om zogenoemde kunstvoeding. Bij borstvoeding is de poep wat dunner. Vijf tot zes keer daags een volle luier is voor een pasgeboren kind volkomen normaal. Maak je echter niet druk als een baby vaker of minder vaak ontlasting heeft: sommige kinderen ontlasten zich zelfs zeven tot acht keer per dag, terwijl anderen slechts om de dag poepen.

Frequentie

Veel ouders maken zich ongerust wanneer een kindje na verloop van tijd minder vaak een volle luier heeft. Dit is nergens voor nodig. Zeker wanneer er langer borstvoeding wordt gegeven, is de moedermelk op den duur zo goed afgestemd op het spijsverteringsproces van de baby dat er weinig ‘afval’ overblijft. Maar ook bij flesvoeding is het normaal dat de frequentie wat afneemt. Wanneer de poep zacht is en het kindje goed eet en aankomt in gewicht, is er niets om je zorgen over te maken.

Consistentie van de babypoep

Omdat kinderen tot zes maanden hun voedingsstoffen over het algemeen alleen uit melk halen, is de ontlasting van de meeste baby’s vrij vochtig. Goede babypoep heeft de vorm van lobbige mosterd, waarbij de ontlasting van baby’s die borstvoeding krijgen nog net iets dunner is.

Obstipatie

Verstopping bij baby’s bemerk je vreemd genoeg niet aan niet ontlasten, maar aan de vorm van de poep. Is deze harder dan normaal, in de vorm van keutels, dan zou het kunnen dat een kindje obstipatie heeft. Ook veel windjes, buikpijn en krampjes, een bolle buik, slecht drinken, weinig eetlust en huilerig gedrag kunnen op verstopping wijzen. Bij borstvoeding komt verstopping weinig voor. Bij de overgang van borst- naar flesvoeding krijgen kinderen er wel vaak mee te maken. Ook wanneer er gestart wordt met bijvoeding komt obstipatie voor.

Oorzaken

Verstopping kan door verschillende dingen veroorzaakt worden; maar in 90 procent van de gevallen blijft de oorzaak onbekend. Het kan dat de verhouding zuigelingenvoeding/water niet goed wordt afgemeten. Maar ook voedselallergie kan verstopping geven. Vaak zijn er dan ook andere symptomen naast de harde ontlasting, zoals onrustig gedrag, krampjes en huiduitslag.

Naar de dokter?

Verstopping komt geregeld voor bij baby’s en gaat vaak vanzelf weer over. Controleer bij het gebruik van flesvoeding zoals gezegd eerst de juiste hoeveelheid water. Bij twijfel kun je het consultatiebureau of je huisarts bellen. Het consultatiebureau zal waarschijnlijk aanraden om 10 kubieke centimeter (cc) water aan elke voeding toe te voegen, als er geen duidelijke oorzaak voor de verstopping is. Door meer vocht toe te voegen zal de ontlasting zachter worden.

Vanaf 6 maanden is het bij obstipatie belangrijk na te gaan of je baby wel voldoende vocht en vezels binnen krijgt. Je kunt - in overleg met het consultatiebureau - tomatensap of vers sinaasappelsap geven. Of verse fruit- en groentehapjes. Indien dit onvoldoende helpt dan kun je vijf tot tien millliliter olie aan de voeding toevoegen. Gebruik hiervoor zonnebloem- of maïsolie. Ook een laxerende vruchtendrank kan uitkomst bieden.

Laxeermiddel

Houdt de verstopping aan, ga dan zeker naar de huisarts. Het kan zijn dat er een mild laxeermiddel nodig is. Ga ook naar de huisarts als een baby tekenen van uitdroging vertoont. Denk hierbij aan diepliggende oogjes, een holle fontanel, een droge mond, lusteloosheid en niet meer willen drinken. Als de uitdroging heel ernstig is, kan de urine van de baby naar vis ruiken en ureumkristallen bevatten.

Diarree

Sommige ouders twijfelen of hun kind diarree heeft, omdat de ontlasting vaak al zo dun is. Wanneer de ontlasting waterdun is of tot op de rug van het kindje zit, is dat een duidelijk teken van diarree. Raadpleeg bij diarree altijd de dokter. Ook hier ligt uitdroging op de loer.

Kleur van de babypoep

De eerste ontlasting van een baby bestaat uit meconium. Dit is een pikzwarte of donkergroene, taaie substantie, die binnen 24 uur na de geboorte tevoorschijn moet komen. Na een paar dagen verandert de kleur en de samenstelling van de ontlasting. Als je je kind de borst geeft, is de ontlasting eerst groenachtig bruin en plakkerig. In de loop van de tijd wordt dit lichtgeel. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben vaak al vrij snel een tamelijk vaste, geelbruine ontlasting.

Groene poep

De kleur van babypoep is sterk afhankelijk van de tijd die de ontlasting in het spijsverteringssysteem heeft doorgebracht en de hoeveelheid gal waarmee het in aanraking komt. Gele poep betekent dat de melk snel door het spijsverteringssysteem is gegaan. Wanneer dit proces meer tijd in beslag neemt, wordt de poep eerst groen en later bruin. Groene poep is dus niets om je zorgen over te maken.

Bij welke kleur de dokter bellen?

Er zijn poepkleuren waarbij ouders er wel verstandig aan doen de arts te bellen. Doe dit als de ontlasting van je baby wit, rood of zwart is. Witte poep kan wijzen op een infectie of een probleem bij de galaanmaak. Zwarte poep geeft aan dat er sprake is van oud bloed en rode poep wijst op vers bloed, bijvoorbeeld door een scheurtje in de anus. Overigens: wanneer de moeder last heeft van tepelkloven, kan het zijn dat er wat bloed met de moedermelk meekomt en het kind zwartig gaat poepen. Houd dat dus in de gaten.

Auteur 
Bron 
  • WebMD