Afgelopen zomer ben ik acht keer behandeld voor een tennisarm. Het ging niet over, maar de klachten waren een stuk minder. Een half jaar later, heb ik er weer behoorlijk last van. Ik tennis niet en ik ben linkshandig, maar ik heb pijn aan de rechterkant. Wat kan ik het beste doen?
Judy
Vervelend om te horen dat je klacht is teruggekomen. Tennisellebogen kunnen af en toe lastige klachten zijn om volledig op te lossen. Laat me je uitleggen waarom.
Wanneer mensen last hebben van een tenniselleboog, uit zich dat vaak als een zeurende, sterke pijn in de elleboogregio. Er zijn verschillende soorten tennisellebogen maar ze hebben altijd te maken met een overbelasting van de structuren (pezen en/of spieren) die daar op het bot aanhechten. Je kunt het botje vaak goed vinden als je een beetje graaft met je vinger en vaak is de regio om het bot heen erg gevoelig.
Doordat er meerdere spieren zijn die in het gebied aanhechten, zal de therapie gericht moeten zijn op de aangedane spieren. Dat kan nog wel eens zoeken zijn, aangezien ze zo nauw met elkaar verbonden zijn. Probeer het zelf eens: Zoek het botje en speel eens 'piano' met je vingers. Je zult allerlei verschillende spieren op voelen komen.
Nadat de aangedane spieren en pezen tot rust zijn gebracht, dient de beweeglijkheid van de pols en de elleboog (en soms zelfs de schouder en nek!) bekeken te worden. Beperkingen in beweeglijkheid van de betrokken gewrichten kunnen namelijk de klacht in stand houden óf terug laten komen. Ook andere factoren die mogelijkerwijs de klachten in stand kunnen houden, zoals sportactiviteit/techniek en uren werk op een toetsenbord (waarbij de spieren ook contstant aan het werk worden gezet) moeten worden bekeken.
Zijn er dingen die tijdens de therapie niet aan bod zijn gekomen? Dan is het een goed idee om nog eens goed te laten kijken wat verklaring kan zijn voor het terugkomen van de klacht.
Ter verduidelijking heb ik een video opgenomen, deze kun je hieronder bekijken.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.