Zitten is niet langer het nieuwe roken met een stoelfiets
Er zijn verschillende manieren om tijdens je werkdag calorieën te verbranden. De tijd dat we alleen maar achter ons bureau zaten, ligt (hopelijk) voor de meesten wel achter ons. Steeds meer mensen hebben een zit-stabureau, wandelen in de pauze of zoeken zelfs voor een bespreking de buitenlucht op. Toch zitten we nog een groot deel van de dag en dan verbrand je echt heel weinig. Wij probeerden daarom de Blue Lion Stoelfiets uit. Hieronder lees je hoe we dat hebben ervaren.
“Met gemiddeld 8,5 uur per dag zijn wij Nederlanders en Belgen Europees kampioen zitten”, zo stelt Blue Lion Lifestyle zelf als aanleiding voor het gebruik van een stoelfiets. Genoeg tijd dus om ook af en toe niet helemaal stil te hoeven zitten. Of je nu werkt, in ons geval, een boek aan het lezen bent of voor de TV zit, het is altijd goed voor je fysieke en mentale gesteldheid om te blijven bewegen.
Stille stoelfiets
Wij probeerden de mini-hometrainer dus vooral op het werk en wat meteen opvalt, of eigenlijk niet, is hoe stil hij is. Als je hem een beetje beschut opstelt, geen te zware weerstand kiest en een constante pedaalslag vasthoudt, maakt de stoelfiets minder geluid dan de gemiddelde airco op kantoor. Bij ons duurde het zelfs een half uur(!), en we hebben het echt getest, voordat iemand het doorhad.
Doordat de stoelfiets alleen het trapmechanisme heeft en, in tegenstelling tot andere producten, niet een volledige stoel is, valt hij ook optisch dus niet zomaar op. Het heeft wel nadelen: heb jij een bureaustoel met wieltjes, dan zul je merken dat je best wat kanten op beweegt. Hiervoor zijn gelukkig stoppers bij te bestellen (aanrader!) of een band die je bureaustoel op afstand houdt, maar het wel mogelijk maakt om een beetje te verschuiven, mocht dit voor je werk wenselijk zijn. Overigens is de mini-hometrainer niet zo groot van stuk, maar wel vrij zwaar (12,8 kilo). Geen zorgen: er zitten wieltjes onder waarmee je hem makkelijk verplaatst.
Geen zweetrug
Misschien vraag je je af of het fietsen niet een beetje te zwaar is tijdens het werk. Houd je je concentratie wel vast en begin je niet te zweten? Het zijn logische vragen en het antwoord is: met acht weerstandopties is er voor iedereen iets te kiezen. Kijk vooral wat voor jou werkt. Wij vonden in ieder geval een modus die ons in het werk niet hinderde.
Mocht je nu competitief zijn ingesteld, dan heeft de stoelfiets zelfs de optie om met bluetooth verbinding te maken met een trainingsapp. Wij hebben virtuele fietsapp Zwift uitgeprobeerd en hoewel we ons moeilijk voor kunnen stellen dat we zo hard de berg op fietsten als de app ons deed geloven, gaf het wel veel voldoening.
Makkelijk en soepel
Bovenal is de stoelfiets functioneel: hij is gemakkelijk in elkaar te zetten, voelt zeer degelijk aan en is ontworpen voor een elliptische (ovale) pedaalslag, wat je knieën minder zwaar belast. Het apparaat heeft ook geen stroom nodig, behalve dan het display dat op (meegeleverde) batterijen werkt en je statistieken laat zien. Bovendien is hij overal te gebruiken en dat geldt niet voor alle stoelfietsen. Juist door die eerdergenoemde elliptische beweging komen je knieën minder ver omhoog en stoot deze dus ook minder snel tegen je bureau aan. Wij hebben de stoelfiets op een hele specifieke manier ingezet, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je hem zelfs staand als mini-crosstrainer gebruiken.
Uitkomst
Kortom, de stoelfiets is een uitkomst voor iedereen die achter zijn bureau of waar dan ook zittend wat calorieën wil verbranden zonder dat hij daarvoor veel aan zijn omgeving hoeft te doen. Vergeet ook niet dat blijven bewegen ontzettend belangrijk is voor je hersenen, het voorkomen van stress en voor de doorbloeding.
Meer informatie over de Mini Hometrainer van Blue Lion kun je vinden op bluelionlifestyle.nl. Hij is verkrijgbaar voor 236 euro. Wij mochten hem kosteloos testen.