Minder ruzie voor een betere weerstand
Hoofdpijn, lage weerstand, slechte huid, haaruitval? Misschien ligt het wel aan je relatie. Ruzie en stress zijn niet alleen funest voor de sfeer, maar kunnen dat ook zijn voor je gezondheid. Zo zorg je dat je van je liefdesleven juist een boost krijgt.
Singles zouden volgens veel onderzoeken minder gezond zijn, dan mensen die wel een partner hebben. Zij zouden 30 procent meer nek- en rugklachten hebben, meer kans op hart- en vaatziekten en volgens sommige wetenschappers zelfs een lagere levensverwachting.
Als je de gelukkige koppeltjes uit die vergelijkingen wegpoetst, ziet het er heel anders uit. Want, ook in een relatie kun je last hebben van bijvoorbeeld eenzaamheid of gebrek aan sociale steun. Dat soort factoren lijken vaak de boosdoeners voor een slechtere gezondheid.
Herken een relatiedip
Soms heb je niet eens door dat het je relatie is die ervoor zorgt dat je futloos en geprikkeld bent. Ruzie herkent iedereen als relatieprobleem, maar soms bouwt de stress op door onuitgesproken irritaties, verwijten of verlangens. Ook als je bijvoorbeeld steeds bang bent dat je partner (opnieuw) vreemdgaat, kun je medische problemen krijgen.
Sta eens stil bij hoe het met je gaat. En: welk aandeel heeft je relatie? Als je blijft tobben, kun je op den duur de fysieke klachten krijgen die ook gerelateerd zijn aan chronische stress: hoge bloeddruk, hartkloppingen, lage weerstand, hoofdpijn en geen eetlust of juist overmatig eten. Met name vrouwen lopen dat risco.
4 tips voor een gezonde relatie
Zet je partner niet direct aan de straat als je stress door je relatie komt. Probeer of je samen de problemen te lijf kunt gaan. Want uiteindelijk is een relatie dan juist heel gezond.
1. Regels om slimmer te praten
Maak een tijdje strikte afspraken om de sfeer te verbeteren. Bijvoorbeeld: als een gesprek een ruzie wordt, stop je direct. Je spreekt af om er een dag later nog eens over te praten. Vaak is de angel er dan inmiddels uit.
Psycholoog Annette Heffels geeft in haar boek 'Praten met je partner' meer adviezen om te voorkomen dat de sfeer steeds slechter wordt. Zo leer je bijvoorbeeld om klachten om te zetten in wensen. Ook dat vermindert je stress.
2. Geen tijd voor elkaar, maar tijd naast elkaar
Het is belangrijk dat je weer momenten vindt om samen dingen te doen waar je allebei energie van krijgt. Een romantisch diner klinkt logisch, maar levert juist stress op als het tafelgesprek uitmondt in gekibbel. Misschien genieten jullie (voorlopig) vooral van een activiteit, zoals een fietstocht, waarbij je 'naast elkaar' iets doet.
3. Houd bij wat werkt
Tijdens (relatie)therapie krijg je vaak de opdracht om een tijdje bij te houden welke activiteiten nu wel en welke niet goed uitpakken. Ofwel: wat zijn energiegevers en wat energienemers? Zo ontdek je wat je samen vaker zou kunnen doen.
4. Investeer in intimiteit
Het gezonde effect van de liefde heeft natuurlijk ook veel te maken met intimiteit en seks. Als je meer wilt profiteren van je relatie, is het goed om vaker intiem te zijn. Lees de tips om je seksleven weer een beetje op gang te helpen.
Verwacht niet dat het binnen een week beter gaat. Het kost tijd en energie om de relatiestress volledig te boven te komen. Maar, het is zonde om het niet te proberen. Ga naar de huisarts als je er niet uitkomt. Hij of zij kan jullie eventueel doorverwijzen naar een relatietherapeut.
Bronnen:
* Praten met je partner. Voor liefde kun je kiezen – Annette Heffels (Uitgeverij Het Spectrum, paperback, 2010)
* Red je Relatie – dr. Phill mcGraw (Uitgeverij Het Spectrum, 2000)
* Telegraaf.nl