Waarom het zo gezond is om te zoenen

Waarom zoenen we eigenlijk?

Getty Images

De kus houdt ons al eeuwen in de ban. De eerste afbeelding van een echte tongzoen werd in India gevonden en is 1500 jaar oud. En nog steeds is zoenen een mysterie. Waarom doen we het? Waarom is het zo prettig? Wat kan er mis gaan en hoe doe je het 't best?

Zoenen is een van de meest intieme ervaringen die je samen kunt beleven. Als het goed wordt gedaan, brengt het een overweldigend gevoel teweeg.

Gestel op zijn kop

Zoenen zet eigenlijk het hele gestel op zijn kop. De bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt en de stofwisseling neemt een sprint. Speekselklieren slaan op hol, de hartslag schiet van zeventig naar honderd slagen per minuut en de hersenen scheiden endorfine af, een genotstof. Het gevolg is dat de pupillen verwijden, de huid strakker wordt en er een rozig gevoel ontstaat.

Besnuffelen

Zoenen is universeel. Iedereen doet het, maar de meningen over waaróm we zoenen zijn sterk verdeeld. De oude Romeinse schrijver Lucretius vatte zoenen op als een poging tot letterlijke samensmelting. Carl Jung, een Zwitserse psychiater, had een meer basale verklaring. Volgens hem ging het bij zoenen oorspronkelijk om voedseloverdracht.

In het begin van de menselijke geschiedenis zouden moeders hun kinderen, zoals vogels, via de mond hebben gevoed. Sigmund Freud betrok de zoen op seks, een 'op de moeder gerichte obsessie'. Zoenen was een egocentrische neiging tot terugkeer naar de moederschoot.

Met zoenen probeert de mens in de geborgenheid van een ander te komen. Sommige antropologen hadden weer een andere mening. Volgens hen besnuffelden wij elkaar in vroeger tijden net als honden, om elkaar te begroeten. Uit dat besnuffelen kwam de zoen voort.

De deskundigen van nu volgen de gedachtegang van zowel Jung als Freud en komen dan bij de moederborst terecht. Zoenen zou voortkomen uit het zuigen en likken van de moederborst in de vroegste jeugd. Erotisch zoenen is dus een vorm van zogen. Het genot dat het ons geeft, heeft te maken met liefde en vertrouwdheid.

Liefdeszoen

Er zijn een heleboel verschillende soorten zoenen. De ontmoetingszoen of de vriendschapszoen zijn 'zakelijke zoenen'. Het zijn de bekende drie kussen op de wang wanneer je iemand begroet of wanneer je afscheid neemt van iemand.

Liefdeszoenen zijn beduidend anders van aard. De tongzoen bijvoorbeeld, waarbij de tongen een soort dans met elkaar uitvoeren. Dan heb je nog de nekzoen of de bijtkus. Veel vrouwen geven aan dat de nek een favoriete plaats is om gezoend te worden. En wie kent niet de zuigzoen, een soort markeringskus voor je partner.

Mis gezoend

Zoenen 'from hell' zijn net zo wijd verbreid als hemelse zoenen en je kunt er zomaar een tegen het lijf lopen. Er zijn een stuk of tien van die fiascozoenen. Tot de allergruwelijkste soort behoort de grote grotzoen, waarbij de eigen tong verloren raakt in een gapende vallei.

De dambreukzoen is ook geen lolletje, die gaat gepaard met een vloedgolf aan speeksel. En wat te denken van de propellerzoen, waarbij de tong van de ander als een op hol geslagen molenwiek door je mondholte raast? Maar de allerergste is natuurlijk de rioolzoen met de rottende dampen van de persoon die vlak daarvoor nog zo aantrekkelijk was.

Zoentips

In alle gevallen: vermijd akelige geurtjes. Neem een comfortabele houding aan zodat je niet verkrampt raakt en het zoenen langer kunt volhouden. Maak ook gebruik van andere liefkozingen tijdens het zoenen. Strelen, aaien en masseren helpt de zoen om intenser te worden.

Probeer verschillende manieren uit. Draai niet alleen rondjes met je tong maar experimenteer met tongbewegingen en snelheid. De ander een beetje plagen door juist hele trage tongbewegingen te maken, wil de passie nog wel eens oplaaien.

Let goed op de reactie van je zoenpartner. Als je door hebt waar de ander op reageert, kun je daar op inspelen. Last but not least: zoenen is gezond! Uit onderzoek kwam naar voren dat zoenen helpt tegen hooikoorts én het effect heeft van een verjongingskuur. Je lichaamscellen krijgen door zoenen meer zuurstof en je verbrandt extra calorieën. Als dat geen goed excuus is!

Auteur 
Bron 
  • Zoenmuseum