7 vragen over een slechte adem

Hebben mannen of vrouwen vaker halitose?

Getty Images

Een vies ruikende adem. Het is typisch zo'n onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. Want durf jij rechtstreeks tegen iemand te zeggen dat hij uit zijn mond stinkt? Of kom je regelmatig met kauwgum en pepermuntjes aanzetten als stiekeme hint? Hoe ontstaat zo'n stinkende adem eigenlijk? En hebben mannen of vrouwen er vaker last van? Zeven vragen over halitose.

Iedereen heeft wel eens een onaangename adem, bijvoorbeeld na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen of 's ochtends bij het wakker worden. Ongeveer een kwart van de volwassenen heeft vaker last van een slechte adem. Dit wordt ook wel halitose, halitosis (halitus betekent adem of geur, osis is abnormaal) of foetor ex ore genoemd. Op sociaal vlak kan halitose grote problemen met zich meebrengen. Niemand vindt het immers prettig als zijn gesprekspartner uit zijn mond stinkt.

1. Hoe weet je dat je een slechte adem hebt?

Als je knoflook of sterk gekruid eten hebt gegeten, weet je meestal wel dat je adem niet lekker ruikt. Ook bij gebruik van tabak of alcohol ga je uit je mond ruiken. Maar iemand met een chronische slechte adem, oftewel halitose, is zich daar soms niet van bewust. Trucs als in je handen ademen en snel ruiken om te ontdekken of je last hebt van een slechte adem, halen niets uit. Je bent namelijk zelf zo vertrouwd met je eigen geur, dat je die niet ervaart als onfris. Zelfs als je een vieze smaak in je mond hebt, kun je er niet automatisch vanuit gaan dat je adem ook stinkt; dat hoeft namelijk helemaal niet. Als je wilt weten of je een slechte adem hebt, vraag je dat dan ook het beste aan je partner, een goede vriend of vriendin of bijvoorbeeld de tandarts.

2. Kun je een slechte adem door voeding of drank voorkomen?

Je kunt een drankadem of een slechte adem door voeding niet voorkomen; je kunt hoogstens de geur tijdelijk maskeren. Zo wordt gezegd dat peterselie na een knoflookrijke maaltijd zou helpen. Mondspoeling, mondsprays, kauwgom, pillen en snoepjes kunnen ook tijdelijk verlichting bieden. De enige manier om een slechte adem door voeding te voorkomen, is het mijden van bepaalde voedingsmiddelen.

3. Hoe komt het dat je vandaag ruikt wat iemand gisteren gegeten heeft?

Voedsel legt een lange weg af in het lichaam. De bouwstoffen neemt je lichaam daarbij op en het afval wordt uitgescheiden. Dat gebeurt via de urine, de ontlasting en de slijmvliezen in de longen. En net zoals urine kan stinken, bijvoorbeeld na het eten van asperges, ruik je deze gassen uit de mond.

4. Is er een verband tussen een slechte adem en leeftijd?

Ouderen hebben vaker last van halitose dan jongeren. Dat komt doordat de speekselproductie afneemt bij het ouder worden. Hoe minder speeksel, hoe meer speelruimte vieze gassen en bacteriën hebben.

5. Wie hebben vaker last van een slechte adem: mannen of vrouwen?

Mannen en vrouwen hebben even vaak last van een slechte adem. Er wordt wel eens gezegd dat hormonale veranderingen invloed hebben op de mondgeur, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Wel kunnen vrouwen over het algemeen beter ruiken en zullen ze er daarom eerder last van hebben bij anderen.

6. Hoe ontstaat een chronisch slechte adem?

Er wordt vaak beweerd dat een chronische slechte adem, oftewel halitose, uit de maag komt, maar dat is meestal niet het geval. De meest voorkomende oorzaak van halitose is de afbraak van eiwit en eiwitverbindingen op de tong en in de tandplak. Soms komt de slechte adem uit de neusholten of longen, maar bij 87 procent van de gevallen ligt de oorzaak in de mondholte. En in de mond is de tong vrijwel altijd de boosdoener.

Op het ruwe gedeelte van de tong, bij de huig, vormt zich bij sommige mensen een laagje eiwitten waarop bacteriën leven. Dit laagje - vaak een wat gelige substantie - produceert zwavelrijke gassen met de geur van rotte eieren. Ook paradontitis, oftewel tandvleesontsteking, is een belangrijke veroorzaker van slechte adem bij zo'n 17 procent van de patiënten.Ten slotte kan de oorzaak van de halitose inderdaad buiten de mond liggen.

Buiten de mondholte gelegen oorzaken van halitose zijn onder andere:

  • Lijnen.
  • Luchtwegaandoeningen.
  • Aandoeningen in het maag-darmkanaal (kanker, maagslijmvliesontsteking).
  • Lever/galblaasaandoeningen.
  • Diabetes.
  • Trimethylaminuria of visgeursyndroom.
  • Geneesmiddelen.
  • Voedings-/genotsmiddelen (knoflook, alcohol, tabak).
  • Voorhoofdsholteontsteking.
  • Een Zenker divertikel in de slokdarm, waardoor etensresten kunnen achterblijven en rotten.
  • Een middenrifbreuk, waardoor het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluit.
  • Verstopping of gasvorming in de darm (winderigheid).

7. Is er iets te doen tegen een slechte adem?

Het taboe op een slechte adem is groot, waardoor veel mensen er onnodig mee blijven rondlopen. Op de eerste plaats is een goede mondhygiëne belangrijk in het voorkomen van halitose. Denk aan voldoende poetsen, het reinigen van de tong en stoken, rageren en het gebruik van flossdraad. Gezond tandvlees is belangrijk om te voorkomen dat er ontstekingen ontstaan. Zorg voor een regelmatige controle en behandeling door een mondhygiënist, bijvoorbeeld om tandsteen te verwijderen.

Is een laagje achterop de tong de oorzaak van de slechte adem, dan zijn daar speciale spoelmiddelen voor, gewoon verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Zij onderdrukken de bacteriën en vangen gassen weg. Ze hechten zich aan de receptoren van het slijmvlies en blijven zo langdurig in de mond aanwezig. Bovendien zijn ze gedurende langere tijd te gebruiken.

Auteur 
Bron 
  • Ivoren Kruis
  • Tandartsplein
  • Plus Magazine