Relatieproblemen door onvervulde kinderwens. Wat nu?

Getty Images

Mijn vriend en ik zijn al negen jaar bij elkaar en we willen graag kinderen. Na bijna anderhalf jaar proberen, verwachten we helaas nog geen kind. Dit heeft veel impact op mij vooral. Er is sprake van een verminderde onvruchtbaarheid. We zijn sinds kort in behandeling in het ziekenhuis en onderzoeken lopen.

Dit alles heeft veel met mij gedaan, de laatste maanden voel ik me somber, down, verdrietig, frustrerend, boos en ongelukkig. Vriendinnen om me heen worden zwanger, bevallen, geven een babyborrel etc. Dit gevoel heb ik gedeeld met mijn vriend. Hij is er meer nuchter in, het komt wel en als het niet komt, komt het niet.

Door de hele situatie ben ik mezelf kwijt aan het raken, en zorgt het voor veel spanning in onze relatie. Ik wil graag even alleen zijn, mijn vriend daarentegen wil alleen maar praten, hij zit me dicht op de huid en vraagt veel aandacht.

De hele situatie laat een andere kant zien van hem die ik nog niet kende. En dit vind ik heftig om te ervaren. Door dit alles ben ik gaan twijfelen of we wel aan kinderen moeten beginnen. En twijfel ik over onze relatie. Het feit dat hij niet begrijpt dat ik even tijd nodig heb voor mezelf en dit niet respecteert, wat zegt dit over hem, over mij, over ons?

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut

Een fertiliteitsbehandeling heeft vaak een behoorlijke emotionele impact op de (seksuele) relatie. Om een objectief advies te kunnen geven is het belangrijk de beleving van dit probleem van twee kanten te horen.

Mijn ervaring vanuit de praktijk is dat mannen en vrouwen deze behandeling meestal verschillend beleven en er anders mee omgaan. Daarom is het belangrijk om hierover helder en duidelijk met elkaar te communiceren zodat hierdoor geen verwijdering in de relatie ontstaat.

In jullie situatie voelt je vriend zich misschien buitengesloten als jij aangeeft alleen te willen zijn om dit hele proces te kunnen verwerken terwijl hij juist verbinding met jou zoekt door met je te willen praten.

In jouw geval zou je hem uit kunnen leggen wat het doel is om een week alleen weg te willen, waarom dit zo belangrijk voor je is. Volgens mij is ieder teveel met zijn eigen emoties bezig en is er te weinig inleving en begrip voor de ander. Dat schept een verwijdering in jullie relatie.

Je zou kunnen nadenken wat je van de ander nodig hebt. Hoe de ander je meer zou kunnen steunen. Hierom adviseer ik jullie om meer tijd en aandacht te besteden aan ieders beleving en betekenis van deze behandeling.

Succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.