Relatie tussen jong en oud
'Leeftijd speelt geen rol' is in de liefde een cliché met een kern van waarheid. Je kunt tegen enkele praktische of hormonale verschillen op lopen wanneer je een relatie hebt met iemand die veel ouder of jonger is dan jij. Maar met inlevingsvermogen en begrip kun je veel overbruggen.
Een liefdesrelatie ga je aan wanneer er sprake is van wederzijdse aantrekkingskracht, gedeelde interesse, begrip, humor, sociaal gevoel en verantwoordelijkheidsgevoel. Leeftijd is geen criterium, het is slechts een manier om mensen in groepen onder te verdelen.
Leeftijd en leeftijdsfase
Of je nu tien, twintig of dertig jaar met elkaar in leeftijd scheelt, het áántal jaren is niet van belang. Wat wel belangrijk is, is in welke leeftijdsfase je zit en of je dezelfde beleving en interessen hebt – of je op dezelfde golflengte zit. Hoe kleiner de verschillen in beleving en leeftijdsfase, hoe groter de kans op een geslaagde relatie.
Bijvoorbeeld: een stel van 18 en 38 jaar is bezig met tegenstrijdige zaken als studiekeuze contra kinderwens, een stel van 38 en 58 jaar heeft verschillende belevingen zoals carrière versus prepensioen, terwijl een stel van 58 en 78 jaar samen voor de kleinkinderen zorgt...
Twistpunten
Omdat je partnerkeuze gebaseerd is op gelijke interesses zal er weinig discussie ontstaan als het gaat om de vakantiebestemming, vrijetijdsbesteding of werk en studie. Wat wel een struikelblok kan vormen is de kinderwens: hij vindt zichzelf te oud en is net opa geworden, terwijl zij hem graag als vader zou zien. Omgekeerd is het probleem groter: als zij te oud is, terwijl hij graag kinderen wil.
Vandaag de dag worden steeds meer oudere mannen (opnieuw) vader en dit kan voordelen bieden: hij zorgt voor het kind en zijn partner kan zich wijden aan studie of carrière.
Uithoudingsvermogen, energiepeil en ondernemingslust kunnen ook een twistpunt vormen. Bijvoorbeeld: hij wil voor de tweede achtereenvolgende avond gaan stappen maar jij hebt geen zin, of hij wil even uitrusten terwijl jij nog uren door kunt fietsen.
Veranderingen
Gezondheidsproblemen, verminderde vitaliteit en afnemende seksdrive kunnen op latere leeftijd een rol gaan spelen. De oudere partner zal hier statistisch gezien eerder last van krijgen dan de jongere.
Voor vrouwen geldt dat zij gemiddeld rond de 50 jaar de menopauze doormaken en ook bij mannen komen op deze leeftijd hormonale veranderingen voor. Beiden kunnen in deze periode last hebben van vervelende bijverschijnselen zoals: opvliegers, depressie, afname van de libido en nervositeit.
Wanneer de oudere partner richting zeventig gaat, zie je een toenemende terughoudendheid en aarzeling ten aanzien van nieuwe ondernemingen of grote veranderingen. Onbegrip voor deze veranderde beleving kan een relatie flink onder druk zetten. Dit is echter een 'ouderenprobleem' en komt ook voor wanneer het leeftijdsverschil kleiner is, bijvoorbeeld 66 en 71 jaar.
Geen standaardformule
Elke relatie is anders, is uniek, en je kunt geen standaardformule geven van een relatie met een oudere of jongere partner. De voordelen en nadelen in zijn algemeenheid op een rijtje.
Voordelen:
-
Oudere partners hebben meer levenservaring, zijn evenwichtiger
-
Jonge partners stimuleren in nieuwe ervaringen opdoen
-
Oudere partners geven een gevoel van veiligheid, stabiliteit
-
Jonge partners houden je jong van geest, energiek
-
Oudere partners geven (financiële) zekerheid en ruimte tot ontplooiing (zorg voor kinderen)
Nadelen:
-
Oudere partners hebben minder feeling met tijdgebonden onderwerpen.
-
Jongere partners hebben minder feeling met 'vroeger' (generatiekloof).
-
Oudere partners kunnen belerend lijken, jongere juist onervaren.
-
Oudere partners hebben eerder kans op gezondheidsproblemen.
-
Verschil in vitaliteit, seksdrive, ondernemingslust.
-
De eventuele kinderwens is moeilijker te realiseren.
-
Andere beleving, ervaringen, herinneringen.
-
Negatieve reactie uit omgeving.
Oplossing en vaardigheden
Zolang je zorgt dat je aansluiting bij elkaar blijft vinden, vormt een groot leeftijdsverschil in een relatie geen enkel probleem. Het succes van een prettige relatie schuilt in het vermogen je in te leven in de ander.
De kracht zit in de kleine gedeelde dingen: de dagelijkse gesprekken, het delen van de taken en zorg, samen tijd doorbrengen en (sociale) activiteiten ondernemen. Inleving en aanpassing zijn sleutelwoorden; zorg bij eventuele struikelpunten voor een goed compromis.
Voorbeeld: Heeft hij heeft geen puf in die steile bergwandeling maar jij wel, dan ga je lekker alleen en vanavond eten jullie samen.
Voorbeeld: Zij heeft geen benul waar hij over praat terwijl hij met zijn Joodse achtergrond is aangegrepen door dodenherdenking. Kijk eens samen naar de film Schindler's List en praat erover met elkaar.
Voorbeeld: Zij heeft last van opvliegers en een laag libido, maar hij heeft zin in seks. Probeer dan een keer te vrijen zonder coïtus of orgasme – zorg dat je genegenheid en liefde deelt!