Zet je goede voornemens op papier

Stel heldere en haalbare doelen

Getty Images

Je werd op 1 januari wakker met de overtuiging ‘Dit jaar lukt het wel om meer te bewegen en minder te eten!’. Maar ’s middags plofte je alweer op de bank met een overgebleven oliebol. Goede voornemens maken is makkelijk, maar hoe houd je ze vol?

Het begin van een nieuw jaar is voor velen hét moment om met een schone lei te beginnen en het roer om te gooien. Veel populaire goede voornemens hebben te maken met gezonder leven, zoals minder snoepen, afvallen, meer sporten en stoppen met roken. Misschien had je in voorgaande jaren ook al dezelfde plannen, maar zijn ze in de loop van het jaar snel weer naar de achtergrond verdwenen. Deze tips helpen je om dit jaar echt gezonder te gaan leven.[ITEMADVERTORIAL]

Vorige poging

Vorig jaar wilde je in januari misschien ook al gezonder gaan leven, maar ergens ging het mis. Waar lag dat aan? Breng obstakels in kaart, zodat je ze dit jaar kunt vermijden. Lukte het niet om drie keer in de week te sporten, omdat je te weinig tijd had? Misschien is drie keer voor jou niet haalbaar en moet je een realistischer doel stellen. Of je steekt volgend jaar minder tijd in een andere hobby, zodat je tijd overhoudt om te sporten. 

Motivatie

Als je gemotiveerd bent, is de kans dat je je goede voornemens volhoudt veel groter. Stop dus niet met roken, omdat je partner zo’n hekel heeft aan je gerook. Bedenk waarom jij precies gezonder wilt eten of meer wilt bewegen. Stel je zo levendig mogelijk voor hoe je leven eruit gaat zien als je je aan je voornemens houdt: hoeveel fitter je je zult voelen, hoe fris je huis gaat ruiken nu er niet meer gerookt wordt enzovoort. Houd dit beeld voor ogen als je een keer aan verleidingen blootstelt. Een avondje bankhangen in plaats van naar je sportafspraak gaan weegt toch niet op tegen zo’n fijn vooruitzicht?

Heldere doelen

Heb je de juiste motivatie te pakken, dan kun je je goede voornemen op papier zetten. Veel goede voornemens benadrukken dingen die je niet meer mag: niet snoepen, niet roken, niet lui zijn. Alles wat niet mag, is nou juist zo onweerstaanbaar. Omschrijf je doelen op een positieve manier, dus neem je voor om wel te gaan sporten en te genieten van een leven zonder roken.

Zorg dat je doelen haalbaar en concreet zijn, dat werkt beter dan vage plannen. Een handig ezelsbruggetje voor het formuleren van je doelen is SMART: maak je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Neem je dus niet voor om volgend jaar wat meer te gaan bewegen of ineens de marathon te gaan lopen. Schrijf bijvoorbeeld op dat je in januari elke woensdag en zaterdag een les van een uur volgt bij de sportschool. Zo’n voornemen is veel specifieker en beter te behappen en zul je dus ook makkelijker behalen.

Andere dag

1 januari is misschien niet de beste dag om te beginnen met je gezondere leven. Nog uitbuikend van de kerstdagen, met een kater en een schorre keel van Oudejaarsavond kun je je haast niet voorstellen dat je ooit weer zin krijgt in vet eten, drank of sigaretten. Vroeg opstaan, sporten en salade staan voortaan op het menu! Toch komt er al snel een moment dat de feestdagen alweer heel lang geleden lijken en je best weer zin krijgt in allerlei verleidingen. Geef je daar eenmaal aan toe, dan lijkt je poging helemaal voor niets geweest en pak je je oude gewoontes zo weer op.

Elke dag is een geschikte dag om met goede gewoontes te starten. Ging het gisteren niet zo goed met je voornemens, dan is nog niet alles verloren. Begin gewoon de volgende dag met frisse moed opnieuw.

Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • WebMD