'Voedzaam eten hoeft niet ingewikkeld te zijn'
Tegenwoordig is er - vooral online - veel informatie te vinden over een gezonde leefstijl en voeding. De een na de andere niet onderbouwde hype komt voorbij. Voor consumenten is het steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen zin en onzin. Daarom vragen we in deze rubriek: wat eet de expert zelf? Deze keer: voedingsdeskundige Lot Beukers.
1. Welke producten staan standaard in je voorraadkast?
"Volkoren Thin Crisps, hüttenkase, hummus, magere kwark, volkoren spelt gepoft, havermout en ongezoute noten. En in mijn diepvries ligt altijd diepvriesfruit en op de fruitschaal bananen en kiwi's. Daarnaast heb ik ook altijd gele paprika's, komkommer en tomaatjes in huis."
2. Welke producten zou je bij jou in de kast nooit aantreffen?
"Ik geloof niet in producten in isolatie betitelen als 'goed' of 'slecht', of 'gezond' of 'ongezond'. Wanneer jij voor het grootste gedeelte voedzaam eet, kan het prima om ook iets minder voedzaams te nemen. Dat vind ik juist gezond. Daarmee blijft het leven leuk en behaal je niet alleen je fysieke doelen, maar behoud je het ook. Dus in principe kan alles bij mij in de kast liggen. Maar, toch niet alles. Want als ik mijn kasten te veel vul met minder voedzame producten, dan ben ik geneigd om dit eerder te pakken terwijl dat niet nodig is. Dus ik vul mijn kasten zoveel mogelijk met voedzame producten en haal af en toe iets waar ik behoefte aan heb, zoals chips of een chocoladereep. Dit gun ik mijzelf dan, waardoor ik er extra van geniet en mij ook niet schuldig voel, omdat ik het onbewust heb gegeten zonder er bewust van te genieten."
3. Welke voedingsmiddelen eet je regelmatig om gezond en fit te blijven?
"Groente en fruit. Minimaal twee stuks fruit (zo'n 250 gram) en minimaal 300, maar het liefst minimaal 500 gram groente op een dag. Ik houd niet zo van groenvoer (ja, eerlijk waar...), maar het is wel onwijs belangrijk! Groente, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Die voedingsmiddelen zijn essentieel om gezond en fit te blijven."
Ga voeding voornamelijk zien als brandstof voor je lichaam waarmee zowel de kwantiteit als de kwaliteit van je leven verbetert. Dat zou je nummer één reden moeten zijn om voedzaam te eten
4. Eet je weleens iets wat minder gezond is? Heb je een guilty pleasure?
"Oh zeker! Heel vaak. Mijn partner geniet van groenvoer, ik echt niet. Maar ik weet wel hoe onwijs belangrijk het voor mijn lijf is. Naast deze 'whole foods' heb je ook 'soul foods'. Ofwel voeding voor je ziel, waar jij heel blij van wordt. Het is minstens zo belangrijk dit niet uit te sluiten, maar hier ook ruimte voor te maken. Dat houdt het leven leuk en zo kun je een overwegend voedzaam voedingspatroon ook volhouden! Dus daar hoef je je ook helemaal niet 'guilty' over te voelen. Juist bewust van genieten! Waar je mij echt wakker voor kunt maken, is patat. Softijs vind ik ook goddelijk! En de bal Bali van Loetje is een favoriet van mij. Je hoort het al, ik houd eigenlijk van alles wat minder voedzaam of calorierijk is...
5. Hoe zorg je er in een drukke of stressvolle periode voor om toch gezond te eten?
"Voedzaam eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak het jezelf ook niet moeilijk! Je hoeft niet uren in de keuken te staan voor een voedzame maaltijd. Twee volkoren boterhammen met kipfilet en 200 gram snoeptomaatjes is een voedzame maaltijd. Of twee crackers met hummus en Hüttenkäse en een paprika ernaast. Ik zorg dat ik in huis dus altijd mijn kasten gevuld heb met voedzame producten. Ook in de vriezer ligt altijd iets van een voedzame maaltijd die ik zo kan opwarmen. Velen denken dat voedzaam eten ingewikkeld moet zijn. Juist niet. Houd het makkelijk en gebruik producten die passen bij jou. Oh ja: en plan ook op deze dagen iets minder voedzaams in! Dan heb je iets om extra naar uit te kijken en waardoor je dus niet in een 'fuck it' of 'alles of niets' bui hoeft te schieten na een paar dagen.
6. Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat?
"Beschouw je voeding 80 procent van de tijd als brandstof en 20 procent van de tijd als verwennerij. Je bent namelijk wat je eet. Elke maaltijd die je eet is A) een kortetermijninvestering in hoe jij je voelt en presteert; B) een investering op middellange termijn in hoe je eruitziet; C) een langetermijninvestering in een ziektevrij leven. Dus ga voeding voornamelijk zien als brandstof voor je lichaam waarmee zowel de kwantiteit als de kwaliteit van je leven verbetert. Dat zou je nummer één reden moeten zijn om voedzaam te eten! Om zo gezond en vitaal mogelijk oud te worden. Maar, het leven is een feestje en genieten begint met gunnen. Dus gun jezelf zo nu en dan ook iets minder voedzaams. Dat houdt het leuk en zo kun je je fysieke doelen ook vast blijven houden."
7. Wat zou je iedereen als advies mee willen geven als het gaat om gezonde leefstijl en voeding?
"Doe gewoon. En iets wat bij jou en je leven past. Ga niet voor het zoveelste dieet wat nu weer een hype is en uiteindelijk niet vol te houden is. Vind een leefstijl die bij je past, waardoor je niet alleen je fysieke doelen haalt, maar ook behoudt! En ook wanneer jij al op gewicht bent, is het belangrijk dat je gaat leren wat je lijf nodig heeft, waar voeding uit bestaat en hoe je jezelf voedt in plaats van vult. Op deze manier geef je je lijf wat het nodig heeft, maar zal je eetrust vinden. En dit is waar velen naar op zoek zijn met alle (tegenstrijdige) visies, methodes, producten en adviezen die er allemaal zijn."
Drie recepten uit haar boek Afvallen zonder bullshit
Lot Beukers is voedings- én ervaringsdeskundige. Ooit woog ze 100 kilo en probeerde vele diëten waarmee ze afviel, maar die kilo's zaten er binnen no time weer aan. Niet alleen haar gewicht, maar ook haar relatie met voeding was een probleem.
Dus. Dit moest anders. In plaats van dat ze een nieuw dieet klakkeloos opvolgde, wilde ze zelf leren wat haar lijf nodig heeft, waar voeding uit bestaat en hoe je je lijf voedt in plaats van vult. Ze volgde verschillende opleidingen en cursussen. Nog steeds leest ze dagelijks artikelen die ook maar iets te maken hebben met eten. Eén ding is hierin voor haar van essentieel belang; ze is niet op zoek naar hypegevoelige onderwerpen, maar naar wetenschappelijk onderbouwde materie. Op deze manier vond ze geen tijdelijk dieet, maar heeft ze voor gedragsverandering gezorgd en een passende leefstijl weten te vinden waar ze zich gezond en gelukkig bij voelt. Voeding is niet langer haar vijand, maar passie. Als geen ander weet ze hoe mooi het kan zijn om de balans weer terug te vinden en oprecht te kunnen genieten van eten zonder schuldgevoel. En! Ze is niet alleen 35 kilo afgevallen, maar weet dit nu ook al zo’n 10 jaar vast te houden.