Afvallen gaat bijna vanzelf
Wil jij een paar kilo kwijt, maar niet op streng dieet? Probeer mindful eten, door bewust te eten en stil te staan bij wat je eet, val je bijna 'vanzelf' af.
Bij mindful eten draait het om bewust eten. Het gaat niet zozeer om wat er gegeten wordt - al speelt dat natuurlijk ook een rol - maar wel waarom en op welke manier. Mindful eten begint dus eigenlijk al voordat je begint met eten. Vraag jezelf af waarom je eet voordat je ook maar een hap in je mond steekt. Heb je honger? Komt het door een bepaalde emotie? Of zie je iemand iets lekkers eten en krijg je daardoor ook trek? Door je eetgewoontes en eetgedrag blijvend aan te passen kun je afvallen zonder een crashdieet te hoeven volgen.
7 soorten honger
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij mindful eten is: waarom heb ik honger? Jan Chozen Bays, arts en schrijfster van het boek 'Mindful eten, een gezonde en vreugdevolle relatie met voedsel', gaat uit van zeven soorten honger: ogen, neus, mond, maag, hart, geest en cellen. Deze zeven vormen van honger doet mensen verlangen naar voedsel. Zo wordt de honger van de ogen opgewekt door eten te zien, of iemand te zien eten en zorgt het ruiken van lekker eten voor honger van de neus.
De honger van de mond ontstaat door het verlangen van je smaakpapillen naar een fysieke sensatie, zonder dat je maag hier om vraagt. Als je maag er wel om vraagt, spreken we van maaghonger. Honger van het hart is het zogenaamde emotie-eten. Bijvoorbeeld jezelf een reep chocolade gunnen, omdat je verdrietig bent. De honger van de geest vertelt je dat je iets moet eten of juist niet. Je kijkt bijvoorbeeld op de klok en ziet dat het bijna lunchtijd is en vrijwel direct ervaar je een hongergevoel.
De honger van de lichaamscellen en de maag zijn de enige twee vormen van honger waarbij het lichaam echt voeding nodig heeft. Bijvoorbeeld als je je heel slap voelt of een beetje duizelig. Het is vaak lastig te herkennen dat je deze vorm van honger ervaart. Door mindful te eten kun je dit leren. Door met aandacht te eten, zal je na verloop van tijd gemakkelijker je hongergevoel kunnen benoemen en de juiste keuzes kunnen maken.
Aandacht
Naast het herkennen van je hongergevoel gaat het bij mindful eten, zoals eerder al gezegd, om aandacht. Probeer je als je iets eet altijd te focussen op wat je eet. Laat je ook nooit afleiden. Zet geen televisie aan, lees geen krant, leg je smartphone, tablet en andere apparatuur aan de kant en focus je volledig op de maaltijd of het tussendoortje dat je nuttigt. Hoe eenvoudig eet je niet een hele zak chips weg terwijl je televisie kijkt?
Goed kauwen is ook belangrijk. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook om goed te kunnen proeven. Wees bewust van al je zintuigen en eet rustig. Je hersenen hebben nou eenmaal de tijd nodig om te registreren dat je verzadigd bent. Las ook af en toe een pauze in tijdens het eten, leg even je bestek neer en 'voel' of je al voldoende gegeten hebt. Heb je in je jeugd geleerd dat je bord helemaal leeg moet? Vergeet dat en dwing jezelf hier nooit meer toe. Door dit wel te doen, kan het namelijk regelmatig gebeuren dat je te veel eet. En wie te veel eet, komt aan. Vraag je dus niet alleen af waarom je eet, maar ook of je genoeg hebt gegeten.
Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.
- Goed Gevoel
- WebMD
- New York Times