Waar moet je op letten?
Getty Images
Salades zijn lekker licht en makkelijk te maken. Ideaal als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan. Je kunt salades gemakkelijk zelf maken, maar veel mensen kiezen voor kant-en-klare maaltijdsalades. Maar deze salades bevatten vaak veel calorieën en kunnen daarom echte dikmakers zijn. En dat terwijl je denkt dat je gezond bezig bent!
Waar moet je op letten als je toch een kant-en-klare maaltijdsalade wilt eten?
- De grootte van de portie. Het is vaak best wel veel en daarom krijg je meer calorieën binnen dan je eigenlijk zou willen.
- De dressing. Deze bevat vaak veel vet. Gebruik er maar een beetje van of gebruik je eigen slanke dressing.
- Kaas. Sommige salades bevatten grote hoeveelheden kaas. Dit is meestal de ongezonde, volvette variant met veel calorieën.
- Noten zijn erg gezond, maar wel heel vet en dus calorierijk. Eet ze dus met mate.
- Eet verder niets extra's bij de salade, zoals brood of pasta. De salade levert zelf al genoeg calorieën.
Welke ingrediënten kun je goed gebruiken als je zelf een heerlijke maaltijdsalade wilt maken?
- Voor de basis: gekookte aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, couscous of brood.
- Groente: gemengde sla, paprika, tomaat, komkommer, ui, radijs, wortel, bloemkool, maïs, spinazie, andijvie, bleekselderij, paksoi, taugé, avocado, gekookte sperziebonen, gebakken champignons, gegrilde courgette of aubergine.
- Ook fruit kan prima in salades. Denk aan aardbei, appel, peer, ananas, mango of meloen.
- Vlees, vis of vleesvervanger: kipfilet (gerookt, gegrild of gebakken), gebakken biefstukreepjes, (rauwe) ham, rosbief, carpaccio, magere spekjes, witte vis, (gerookte) zalm, tonijn, gamba's of garnalen, geitenkaas, mozzarella, kruidenkaas, gewone 30+ kaas, brie, schimmelkaas of feta.
- Voor de dressing: magere yoghurt, halvanaise, ketchup, olijfolie, azijn, pesto, chilisaus, honing, suiker, zoetstof of mosterd. Maak verder op smaak met verse kruiden en varieer eens met verschillende smaken olie en azijn.
- Extra's: noten (pijnboompitten, walnoten, hazelnoten of cashewnoten), zaden (zonnebloemzaden, sesamzaad of pompoenpitten), olijven, zongedroogde tomaten, gekookt ei, zilveruitjes, augurken en knoflook.