Mijn zoon is te dik, hij weegt 42 kilo en is 1.43 cm, maar hij drinkt geen frisdrank, we gaan vaak met de fiets naar school en hij traint twee keer per week met wedstrijdzwemmen. We hebben een trampoline waar hij veel op springt. En we eten echt gezond, want ik heb nog een zoon van zes jaar en hij heeft een normaal gewicht. Wat kan ik er nog aan doen om de kilo's er af te krijgen?
Chantal
Herman van Tinteren, kinderarts:
Uw zoon weegt momenteel 42 kg bij een lengte van 1.43 m. Om te beoordelen of bij een kind eventueel sprake is van overgewicht of obesitas wordt er gekeken naar de zogenoemde BMI. Dat staat voor body mass index. Het is het gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat. Bij uw zoon is dat 20.6 waardoor er net sprake is van overgewicht.
Interessant is het om te weten hoe hij in de loop van de tijd is gegroeid en hoe daarbij zijn gewicht is toegenomen. Ook moet je een kind erbij zien, vanwege de lichaamsbouw. De BMI is een betrouwbare maat, maar het gaat voorbij aan het gegeven dat mensen die een breed wat gedrongen postuur hebben en ook relatief gespierd zijn een hoge BMI krijgen, terwijl er met hen niets aan de hand is.
Om dit te omzeilen wordt wel gekeken naar de buikomvang, of naar de huidplooidikte van de bovenarm.
Het is voor uw zoon van belang om goed fruit en groente te eten en vast te houden aan drie hoofdmaaltijden. Houd hier rekening met voor de activiteiten en leeftijd van het kind aangepaste hoeveelheden.
Als ik zo hoor, beweegt u zoon regelmatig. Laat hem niet te veel tv kijken en computeren en zorg voor nog meer beweging. Zet hem niet iedere week op de weegschaal. Wel is het handig om bij te houden hoe het gewicht verder verloopt en ook om te weten hoe het in de afgelopen jaren hiermee is gegaan.
Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.