Is fruit minder gezond dan je denkt?

Verband tussen inname van vruchtensuiker uit frisdranken en leververvetting

vrouw eet appel in het zonnetje buiten
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: ‘Ik hoorde laatst in een podcast dat fruit veel minder gezond is dan we denken. Beren eten veel fruit vanwege het fruitsuiker om vet op te slaan voor de winterslaap. Hoe zit dat? Moet ik mijn dagelijkse appeltje en sinaasappeltje schrappen?’

Voedingsdeskundige Yneke Kootstra geeft antwoord:

Er is niet veel mis met twee of drie stuks fruit per dag. In fruit zit inderdaad suiker. Een mengsel van glucose en fructose. Tafelsuiker bestaat ook uit fructose en glucose. De opname van glucose gaat anders dan van fructose. Met name fructose kan in grotere hoeveelheden voor problemen zorgen. Om het te verbranden moet het in je lever worden omgezet in glucose. Maar dit kan maar beperkt. De rest wordt niet alleen opgeslagen als vet, maar in dit proces krijgt het lichaam ook een signaal waardoor de stofwisseling omlaag gaat. Alsof je lichaam inderdaad denkt dat het winter wordt en er een winterslaap aan zit te komen.

Vette lever

Diverse signaalmoleculen zorgen ervoor dat de stofwisseling omlaag gaat, mitochondriën worden belemmerd in hun werking en er wordt vet opgeslagen. Te veel fructose kan dan ook leiden tot vetopslag in de lever. Vroeger kregen alleen alcoholisten een vette lever, nu ook tieners die veel frisdrank drinken. Vrij recent is in Maastrichts onderzoek ook aangetoond dat de verwerking van fructose in het lichaam verband houdt met het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten.

Goede reden om dan ook beperkt frisdranken en vruchtensappen te drinken. Deze bevatten vaak een grote hoeveelheid fructose. En omdat deze dranken niet verzadigen, kan het zijn dat je hierdoor snel te veel fructose binnenkrijgt. Maar blijf vooral lekker je dagelijkse appeltje eten of je sinaasappeltje pellen!

Yneke Kootstra is voedingsdeskundige van voedingsadvies.info en docent/oprichter van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid.

Een versie van dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Fiets, het grootste race & MTB magazine van Nederland op het gebied van sportief fietsen.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Fiets