Hoe (on)gezond is flatbread?

Recept voor flatbread: maak je eigen platbrood

flatbread of platbrood
Getty Images

Flatbread, je kunt er van alles mee: dippen in een sausje, beleggen met lekkere toppings of vullen als een wrap. Mensen zijn niet alleen fan vanwege de veelzijdigheid, maar ook omdat ze relatief weinig calorieën bevatten. In sommige supermarkten is flatbread dan ook niet aan te slepen. Maar hoe gezond is dit platte brood nu echt?

De ingrediënten zijn bepalend

Dat een product weinig calorieën bevat, maakt het niet automatisch gezond. Gezondheid hangt ook af van de voedingsstoffen die het product bevat, zoals vezels, vitamines en mineralen. Flatbread kan goede voedingsstoffen bevatten en dus een gezonde keuze zijn, maar of dat zo is hangt af van de ingrediënten. Daarbij zijn twee zaken vooral van belang.

Allereerst: wordt er witte bloem of volkorenmeel gebruikt als basis? Vaak wordt flatbread gemaakt van witte bloem. Dat is jammer, want in witte bloem zitten minder goede voedingsstoffen dan in volkorenmeel. Een variant gemaakt van volkorenmeel bevat bijvoorbeeld meer vezels, wat goed is voor je spijsvertering en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Vezels zorgen ook voor een verzadigd gevoel.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid zout en toegevoegde suikers in flatbread. Als je te veel zout binnenkrijgt, kan dat bijdragen aan een hoge bloeddruk en dat verhoogt dan weer de kans op hart- en vaatziekten. Toegevoegde suikers in flatbread zorgen voor extra calorieën, maar voegen geen extra vitamines, mineralen of vezels toe.

Varieer er op los

Flatbread - vooral als het volkoren is - past prima in een gezond voedingspatroon. Het biedt een lekkere variatie voor bijvoorbeeld volkorenwraps, zilvervliesrijst of een ander volkoren graanproduct bij de maaltijd. Je kunt flatbread ook eten als afwisseling voor brood, maar je kunt brood er niet volledig mee vervangen. Dit komt doordat in flatbread geen jodium zit en in brood wel. Sterker nog: in Nederland levert brood een groot deel van onze inname aan jodium. Ons lichaam heeft jodium nodig voor een goede werking van je schildklier.

Kortom: zorg voor lekker veel afwisseling in de volkoren graanproducten die je eet. En kijk ook naar het beleg of de maaltijd die je erbij eet. Want ook dat bepaalt hoe gezond je bezig bent. Eet er vooral lekker veel groente bij, gebruik kruiden als smaakmakers en combineer het ook eens met peulvruchten. Denk bijvoorbeeld aan een volkoren flatbread met gegrilde groente, kikkererwten en een fris yoghurtsausje. En flatbread past ook perfect bij shakshuka of een heerlijke curry.

Recept: zelf flatbread maken

Om zelf flatbread te maken heb je maar twee ingrediënten nodig: meel en yoghurt. Als je daarbij volkorenmeel gebruikt, zitten er lekker veel vezels in. Veel gezonder (en lekkerder) dan de meeste kant-en-klare varianten uit de supermarkt. Hierbij het recept:

Ingrediënten:

  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 125 gram volkoren meel

Bereiding:

  1. Doe het volkorenmeel in een kom en meng de yoghurt er met een vork door. Kneed dit tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt 15 minuten op een koele plaats rusten. 
  2. Verwarm een droge koekenpan. 
  3. Verdeel het deeg in vier porties en druk ze plat.
  4. Bak de stukken deeg één voor één in de hete koekenpan in ca. 3 minuten aan beide zijden gaar en lichtbruin.
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum