Het Zone dieet

Eten als medicijn voor het lichaam

Getty Images

Het Zone dieet is gebaseerd op de theorie van dr. Sears. Hij vindt dat eten niet bedoeld is om je honger te stillen. Het is een medicijn voor je lichaam.

Wat houdt het in?

Het Zone dieet staat bekend om zijn regels en discipline. Dr. Sears is de bedenker van deze afvalmethode. Volgens hem is eten niet bedoeld om je honger te stillen of jezelf een plezier te doen. Hij vindt dat alles wat je eet een medicijn is voor je lichaam.

Het Zone dieet valt onder de zogenaamde hormonale diëten, net als het dieet van Montignac. Dat betekent dat het de suikerspiegel in je bloed regelt en zo ook je hormoonhuishouding. Dr. Sears noemt zijn dieet zelf 'een levenslange strategie om je hormonen onder controle te houden'.

Hoe werkt het?

Als je dit dieet volgt, mag je twee groepen voedingsmiddelen eten: producten die rijk zijn aan magere eiwitten of aan natuurlijke koolhydraten. Tot de eerste groep behoort bijvoorbeeld wit vlees zoals kip. Natuurlijke koolhydraten komen vooral uit groente, fruit en vezelrijke voeding.

Daarnaast beveelt dr. Sears aan om dagelijks supplementen van omega-3 visolie te gebruiken. Volgens hem kun je als je de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten in een bepaalde verhouding eet, je hongergevoel zo'n vier uur uitstellen.

Eigenlijk is niets echt verboden bij dit dieet. Alleen mogen brood, aardappels en pasta (de koolhydraten) maar een kwart van het totaal van alle gebruikte koolhydraten zijn. Je eet meer vers fruit en groente in combinatie met meer eiwitten uit vetarm vlees of eiwitproducten. Koffie, of in ieder geval drank met cafeïne, wordt afgeraden.

Bij het Zone dieet wordt ook aanbevolen om iedere dag te bewegen. Vooral aerobic- en anaerobicsporten worden aangeraden. Bij aerobic is de beweging gericht op spiergroepen. Anaerobic is gericht op ontspanning, zoals hardlopen.

Voor- en nadelen

De hoeveelheid die je in het Zone dieet mag eten, valt reuze mee. Je moet minstens drie maaltijden en twee snacks per dag eten. Nadeel is dat je pas na een paar weken resultaat ziet. In de eerste weken val je namelijk wel veel af, maar verlies je vooral veel vocht, zo'n 2,5 kilogram. Na een tijdje zul je waarschijnlijk een halve tot een hele kilogram per week afvallen.

Voor wie geschikt?

Het Zone dieet is niet voor iedereen geschikt. Tegenstanders vinden dat het ingaat tegen het aanbevolen voedingspatronen. Als je bijvoorbeeld zwanger bent, kun je beter eerst met je huisarts overleggen.

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.

Auteur