Eet, beweeg, slaap en ontspan beter
Er verschijnen veel boeken over voeding, leefstijl en gezondheid. Diëtist/journalist Karine Hoenderdos leest én beoordeelt boeken voor Gezondheidsnet. Deze keer: “Het Leefstijlboek” van huisarts Tamara de Weijer.
Kort en krachtig
Dit boek behandelt de complete leefstijl, met het “Leefstijlkompas” als basis. Dit kompas, dat door Tamara de Weijer is ontwikkeld, heeft zes verschillende richtingen: zingeving, beweging, ontspanning, slaap, verbinding en voeding. In een gezonde leefstijl hebben alle onderdelen van het kompas een plek. De Weijer geeft daarvoor veel praktische adviezen. Bij elk hoofdstuk staat veel uitleg, interviews met mensen over leefstijl, vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden. De schrijfstijl is helder, de toon is mild: wees niet te streng voor jezelf, ook met kleine stappen kom je uiteindelijk ver.
Wie zijn de auteurs?
Huisarts Tamara de Weijer is een bekend voorstander van een gezonde leefstijl. Ze heeft onder andere de vereniging “Arts en leefstijl” opgericht en is regelmatig in de media te vinden om het belang van leefstijl te benadrukken. Ze was ook te gast in onze podcast “Gezond Gesprek”. De Weijer gebruikt vaak de uitspraak ‘Geen pillen, maar paprika’, en legde in eerdere boeken dan ook veel nadruk op voeding. Maar in dit boek schrijft ze: ‘Ik realiseer me steeds beter dat er meer mogelijk is – en ook nodig is – dan een ander voedingspatroon. Met alleen paprika kom je er niet, zullen we maar zeggen’. Het verklaart dat er in dit boek ook veel aandacht is voor aspecten als zingeving en verbinding. De Weijer schreef het boek samen met journalist Catelijne Elzes. De recepten en fotografie zijn van Tessy van den Boom.
Waarover gaat dit boek?
Het boek bestaat uit een uitleg over het leefstijlkompas en de zes onderdelen. Deze onderdelen worden elk in een apart hoofdstuk besproken. Verder is er aandacht voor gedragsverandering en mindfulness. Het boek bevat ook informatie over overgewicht en afvallen en er zijn ook recepten in opgenomen. Je hoeft het boek niet van voor naar achter te lezen: je kiest zelf een aspect van het leefstijlkompas waar je aan wilt werken, en dat is prettig. Stel dat je bijvoorbeeld wilt werken aan verbinding, dan lees je eerst dat hoofdstuk. Daarin lees je dat eenzaamheid en sociale isolatie je gezondheid kan ondermijnen, en wat je daar zelf aan kan doen voor je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld je sociale omgeving in kaart brengen en een actieplan maken om je contacten te benaderen, lid worden van een clubje, of je kunt de huisarts vragen om een verwijzing naar de welzijnscoach. Dit zijn overigens – als ik eerlijk ben - nog best moeilijke acties voor iemand die zich eenzaam voelt. Op het gebied van voeding, slaap en beweging zijn de adviezen in dit boek een stuk concreter.
(Bijna) vegetarisch
Als het gaat om eten, propageert De Weijer bijvoorbeeld om vooral onbewerkte producten en veel groenten te eten, om drie volwaardige maaltijden per dag te nemen en tussendoortjes te vermijden, en om alcohol te minderen. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en kleurrijk. Opvallend vind ik dat er heel weinig dierlijke producten in de recepten worden gebruikt. Helemaal geen vlees en slechts enkele recepten met vis en ei. Ook zuivel wordt bescheiden gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van wat Parmezaanse kaas of ricotta. Verder worden er vaak plantaardige zuivelproducten gebruikt in de recepten, zoals kokosyoghurt en amandelmelk. Dat zijn toch meer bewerkte producten dan melk en yoghurt van de koe? Misschien komt de nadruk omdat receptontwikkelaar Van den Boom werkt voor plantaardige foodmerken, zoals in het hoofdstuk “over de makers” staat vermeld. Al met al zijn de recepten in het boek dus grotendeels plantaardig.
Wat kun je praktisch met dit boek?
Met dit boek kun je elk aspect van je leefstijl gezonder gaan maken. Je kiest zelf met welk aspect je aan de slag gaat, en hoe groot of klein de stappen zijn die je wilt maken. Het is dus geen “voorgekauwd” plan, je past de principes toe op je eigen leven en je eigen omstandigheden. Het betekent wel dat je in staat moet zijn om zelf die keuzes te maken en de stappen te bepalen. Voor sommige mensen zal hulp daarbij welkom zijn, bijvoorbeeld van een coach of diëtist.
Eindoordeel
De toon van dit boek is heel prettig. Als je het leest, raak je gemotiveerd om goed voor jezelf te zorgen, op elk aspect van je leefstijl. Ik vind het heel goed dat er in dit boek ruim aandacht is voor de wat minder bekende aspecten van leefstijl, zoals zingeving en verbinding. Het boek is ruim geïllustreerd, met veel foto’s van Tamara en haar gezin, en met veel receptfoto’s. De grotendeels plantaardige recepten zullen misschien een brug te ver zijn voor mensen die nog het liefst aardappelen, groenten en vlees eten. Maar al met al is het een fijn boek voor iedereen die graag een gezondere leefstijl wil.