Elke 4 jaar 1,5 kilo erbij? Nee!

Zo blijf je slank

Getty Images

Met de jaren kunnen er ongemerkt heel wat kilo's bij komen, terwijl je voor je gevoel hetzelfde blijft eten. Een paar aanpassingen zorgen ervoor dat slank niet stiekem verandert in volslank.

Veel volwassenen die een heel normaal lichaamsgewicht hebben, kweken met de jaren toch een buikje, of ze ontwikkelen elders rondere vormen. En dat zonder noemenswaardige veranderingen in de leefstijl.

Gemiddeld worden volwassenen iedere vier jaar 1,5 kilogram zwaarder, zo blijkt uit een recente Amerikaanse analyse. Dit grootschalige onderzoek is gebaseerd op drie onderzoeken onder meer dan 120.000 gezonde mannen en vrouwen die bij aanvang een normaal lichaamsgewicht hadden. Ze werden jarenlang gevolgd, en zo werd ontdekt dat hun gewicht haast ongemerkt toenam met maar een paar onsjes per jaar.

Venijn in een zakje

Toch blijven sommige mensen slank tot op hoge leeftijd. Wie aan de subtiele gewichtstoename wil ontsnappen, krijgt het advies minder te eten en meer te bewegen. Maar dat is niet zo makkelijk in praktijk te brengen.
Dankzij een nauwkeurige analyse van de voedings- en leefgewoonten van de grote groep Amerikaanse testpersonen krijgen we nu beter zicht op de factoren die bijdragen aan die geleidelijke gewichtstoename. Mensen die langzaam maar zeker dikker worden, eten nét iets anders dan wie slank blijft, zo blijkt. Meer chips, bijvoorbeeld. Een dagelijkse portie betekent 750 gram extra gewicht over een periode van vier jaar. Ook aardappels en friet, gesuikerde frisdrank, geraffineerde suikers, wit brood, witte rijst en bereide vleeswaren als worst en hamburgers staan vaker op hun menu.

Mensen die slank blijven, blijken meer groenten en fruit te eten, en ze kiezen voor volkorenproducten, (zoals bruinbrood en zilvervliesrijst), noten en yoghurt. Vezelrijke producten leiden sneller tot een verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet. Dat scheelt op termijn enkele kilo’s.

Melk

Zoals verwacht heeft gesuikerde frisdrank een niet te onderschatten effect op de lijn. Dagelijkse consumptie is verantwoordelijk voor een halve kilo extra per jaar. Fruitsapdrinkers doen het iets beter, maar bij dagelijks gebruik komen ze toch nog wel aan op termijn. Iedere dag melk drinken, zowel magere, halfvolle als volle, blijkt juist goed voor de lijn te zijn.

Volgens de onderzoekers heeft het vetgehalte in de melk weinig impact op het lichaamsgewicht, waarschijnlijk omdat melk in plaats komt van andere, calorierijkere dranken. Wie alleen kiest voor light frisdrank, komt daar niet van aan, wat niemand zal verbazen. De relatie tussen gewicht en alcohol is een stuk complexer. Dagelijkse consumptie leidt op den duur tot iets meer lichaamsgewicht, maar blijkbaar niet bij iedereen. Mogelijk beïnvloedt alcohol de eetgewoonten niet altijd en niet bij iedereen op dezelfde manier.

Precies genoeg slaap

Van regelmatig bewegen word je eerder strakker dan slanker. Sporten om te vermageren, zonder aan de eetgewoonten te sleutelen, haalt weinig uit. De impact van voldoende nachtrust mag echter niet onderschat worden. De slankste volwassenen slapen zes tot acht uur per nacht. Wie minder slaapt, maar ook wie meer slaapt, is gemiddeld dikker. Dat vermoeidheid tot meer en vetter eten leidt, werd al eerder aangetoond. Dat meer dan acht uur slapen per nacht ook niet goed is voor de lijn, is nieuw. Nog zo’n dikmakende gewoonte is dagelijks televisiekijken. Hoe meer je voor de buis hangt, hoe dikker je wordt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine