Weet wat je eet
Ook bij gewicht verliezen zijn er wetenschappelijke ontwikkelingen en is er sprake van modes en trends. De beste hebben we voor je op een rijtje gezet!
1. Weet wat je eet
De basis van elk geslaagd dieet: nadenken over je eetpatroon. Waar zitten mijn zwakke plekken, welke lekkernijen kan ik niet weerstaan? Waarom eet ik als ik niet echt honger heb? Wie succesvol wil afvallen, moet zichzelf kennen. Hou een eetdagboek bij en maak een plan om met moeilijke momenten om te gaan. Bewust eten is ook langzaam eten. Genieten van elke hap, goed kauwen, regelmatig even pauzeren en niet dooreten bij een vol gevoel.
2. Veel, heel veel groenten
Dieetgoeroes kunnen elkaar de tent uit vechten, maar over één ding zijn ze het eens: groenten kun je onbeperkt eten. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Vuistregel: eet bij de warme maaltijd een half bord groenten en bij de lunch ook altijd wat rauwkost of een groentesoep.
3. Minder koolhydraten en zo min mogelijk suiker
De meeste diëtisten en afslankboeken richten zich niet meer op het verminderen van vet, maar op het beperken van koolhydraten. Koolhydraten verhogen het glucosegehalte in het bloed, waarna insuline moet worden afgegeven om dat gehalte weer te verlagen. En juist insuline stimuleert de opslag van vet in het lichaam. Bovendien verzadigen koolhydraten minder snel; de ‘dooreet-factor’ van brood en pasta is veel hoger dan die van vis en peulvruchten. Minder koolhydraten dus! En vooral: minder suiker. Want dat levert louter loze calorieën.
4. Eet eiwitten
Eiwitten geven veel verzadiging en zorgen dat de spiermassa op peil blijft. Heel belangrijk, want juist spieren zorgen voor een verhoogde stofwisseling. Eiwitten zitten vooral in eieren, zuivel, vis, peulvruchten en noten.
5. Liever kracht dan cardio
Vergeet de loopband en de hometrainer. Krachttraining levert veel meer op. Het zorgt dat de spiermassa toeneemt, wat goed is voor de stofwisseling. Na een pittige krachttraining blijf je nog uren meer calorieën verbranden dan normaal! Train wel intensief, dus telkens een beetje zwaarder en uitdagender. Opdrukken is een goede oefening. Of ga met gewichten werken. Zorg voor goede begeleiding, bijvoorbeeld in de sportschool.
6. Drink met mate
Alcohol is op drie manieren slecht voor de lijn. Drank levert veel calorieën, verhoogt de eetlust en zorgt dat remmingen verdwijnen, waardoor je meer gaat eten. Hou het daarom bij één glas per dag.
7. Geregeld op de weegschaal
Op gewicht? Gefeliciteerd! Onderzoek wijst uit dat succesvolle lijners zichzelf regelmatig blijven wegen. Zo kunnen ze direct ingrijpen als hun gewicht stijgt.
Karine Hoenderdos is voedingskundige/dietist en tekstschrijver bij Scriptum communicatie over voeding. Ze schrijft naast artikelen over voeding en gezondheid ook columns voor Nieuws voor diëtisten. In 2010 verscheen haar boek 'Puur Gezond, slank in 8 stappen' en in 2013 het boek 'Oergezond met oerdis', dat ze samen met Angela Severs schreef.
- Plus Magazine