Remco Verkaik licht sportvasten toe
Sportvasten is geen dieet. Het is een trainingskuur die bestaat uit sporten en vasten waarmee je je lichaam leert om meer vet te verbranden dan suikers. Zo verbeter je je sportprestaties en raak je ook wat gewicht kwijt. Gezondheidsnet stelde de bedenker, medisch bioloog Remco Verkaik, vijf vragen over zijn trainingsmethode.
1. Kan iedereen sportvasten?
"Nee, niet iedereen kan zomaar sportvasten. Mensen die bepaalde aandoeningen hebben zoals diabetes of nierziekten en/of geneesmiddelen zoals kaliumsparende diuretica of een bèta-blocker gebruiken zijn niet geschikt.
Daarnaast is het essentieel dat je de inspanning goed aankunt. Zeer sportieve mensen die een kleine medische indicatie hebben, bijvoorbeeld hooikoorts of een licht verhoogde bloeddruk, kunnen vaak wel sportvasten. In ieder geval is dan altijd overleg met de huisarts of medisch specialist nodig."
2. Ga je niet van je stokje als je zo weinig eet en toch moet sporten?
"De mens is in staat goed te functioneren tijdens een vastenkuur, met name als je nog wat vruchtensap en energie ondersteunde supplementen gebruikt waaronder aminozuren. Dit voorkomt ook hongergevoelens."
3. Kun je ook sportvasten zonder zonder begeleiding en voedingssupplementen?
"Vasten brengt allerlei stofwisselingsveranderingen met zich mee, die een professionele begeleiding vereisen. Zo werkt de anticonceptiepil niet en zijn er mensen die te snel afvallen of juist helemaal niet switchen. Ook kunnen hoofdpijn en ontgiftingsklachten optreden. Dit vraagt om de juiste begeleiding om verantwoord en vooral succesvol eeb sportvastenkuur te kunnen afmaken
Daarnaast is het belangrijk dat mensen niet te hard en lang trainen of juist te kort en te laag in intensiteit. Afstemming op de individuele situatie is dus ook wat betreft het sporten van groot belang. De supplementen zorgen voor veiligheid, energie en bescherming tegen spierafbraak. Sportvasten zonder supplementen zorgt voor onnodige risico's en een grotere kans op vermoeidheid, slechter herstel na de kuur en andere klachten."
4. Hoeveel val je af met een sportvastenkuur?
"Bij mannen gemiddeld 4 tot 8 kilogram en bij vrouwen gemiddeld 2 tot 5 kilogram. Dit is erg afhankelijk van of er overgewicht aanwezig is en of er een goede conditie is. Op sportvasten.nl kun je berekenen wat jouw verwachte gewichtsafname is, gebaseerd op de wetenschappelijke studie SPO-T."
5. Helemaal overschakelen op vetverbranding kan toch niet?
"Je hebt altijd wat suiker of aminozuren nodig voor een goede vetverbranding. Daarnaast is een goede suikerverbranding ook nodig voor optimale fitheid en prestaties. Sportvasten heeft dan ook niet tot doel de suikerverbranding te blokkeren, maar juist de vetverbranding te verhogen bij mensen waarbij de vetverbranding ondermaats is.
Het streven is dat je een verbranding krijgt die vergelijkbaar is met die van getrainde duursporters; zowel veel vet- als ook voldoende koolhydraatverbranding. Na de sportvastenkuur is het dan ook belangrijk weer voldoende koolhydraten te eten voor een optimale suikerverbranding, maar niet zo veel dat je de getrainde vetverbranding verstoort."