13 tips om minder te eten

Zo krijg je minder calorieën binnen

Getty Images

Voor een gezond gewicht is het (helaas) noodzakelijk om meer te bewegen en minder te eten. Maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze tips in het achterhoofd zul je zien dat je ongemerkt minder calorieën binnenkrijgt.

1. Water, water, water

Het is een bekende tip, maar we zetten hem toch met stip op nummer 1: water drinken. Twee liter water per dag is sowieso goed voor je, maar extra belangrijk als je aan de lijn bent. Het helpt vrijgekomen afvalstoffen af te voeren,  vermindert het hongergevoel en is goed voor de stoelgang. Saai? Voeg een paar druppels citroensap of een takje munt toe.

2 Eet niet té weinig

Weinig eten en toch niet afvallen; heel frustrerend maar wel logisch. Als je namelijk plotseling de rem op je eetpatroon gooit,  vertraagt je stofwisseling en gaat je lichaam steeds slimmer om met de voeding die binnenkomt. Sla dus geen maaltijden over, doe geen crashdieet en bezuinig niet op de vezels.

3. Neem een rood bord

Mensen die van een rood bord eten of uit een rode beker drinken, zouden ongeveer 40 procent minder eten, zo hebben wetenschappers onlangs ontdekt. Het Voedingscentrum  stelt dat omgevingsfactoren je eetlust inderdaad kunnen beïnvloeden. Kies een klein bord en klein bestek als je minder wilt eten.  Wil je juist meer groente en fruit eten? Presenteer het dan op een mooie schaal, dan neem je vaak meer.

4. Niet voor de buis

Als je voor de televisie of achter de krant je maaltijd wegwerkt, eet je vaak ongemerkt meer dan je wilt. Ga lekker zitten aan een mooi gedekte tafel en geniet bewust van je maaltijd.

5. Eet langzaam

Het duurt zo’n 20 minuten voordat je hersenen beseffen dat je aan het eten bent en het signaal ‘vol’ afgeven. Als je binnen die tijd je maaltijd op hebt, schep je dus vaak nog een keer op. Eet daarom langzaam. Leg je mes en vork neer na iedere hap en kauw goed. Ook beter voor de spijsvertering.

6. Minder suiker

Dat snoep en frisdrank vol suiker zit, dat weten we wel. Maar kijk eens op het etiket van de tomatenketchup, ontbijtkoek en vruchtensap: 0 procent vet betekent vaak veel suiker. Ook in alcohol en fruit zit veel suiker. Suiker jaagt je bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor je binnen de kortste keren weer trek krijgt. Een hoge bloedsuikerspiegel is bovendien een risico voor diabetes.

7. Meer eiwit en voedingsvezels

Rosbief, kipfilet, pindakaas, noten, zalm, eieren en bruine bonen bevatten veel eiwit en dat geeft een verzadigd gevoel. Op twee hardgekookte eieren loop je de hele ochtend. Als je daarbij ook nog voldoende groente, fruit en volkorenbrood eet voor de voedingsvezels, doe je je spijsvertering een groot plezier.

8. Tanden poetsen

Voel je een eetbui aankomen? Ga dan snel je tanden poetsen. Door de frisse smaak van de tandpasta heb je geen zin meer in zoetigheid.

9. Goed kauwen?

Kauwgom geeft ook een frisse smaak, maar dat kun je beter niet te vaak nemen. Door het kauwen denkt je maag dat er eten aan komt en wordt het hongergevoel bevorderd. Bovendien bevat kauwgom zoetstof dat in hogere doseringen laxerend werkt.

10. Slim inkopen

Eigenlijk is het simpel: wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Kijk daarom kritisch naar je boodschappenlijstje en haal niet teveel verleidingen in de vorm van chocola, chips en koekjes in huis.

11. Zoek afleiding

Dansen, sporten, strijken, in de tuin werken; ga iets doen als je lekkere trek hebt. Door de beweging verbrand je ook nog eens extra calorieën.

12. Doe het samen

Daag je vriendin of buurvrouw uit om met je mee te doen. Samen sta je sterker. Je kunt slanke recepten uitwisselen, elkaar motiveren om de juiste voedingsmiddelen te kiezen en steunen als het even tegen zit.

13. Verandering van spijs

Merk je na een week of zes dat het dieet dat je aan het volgen bent niet werkt? Ga dan op zoek naar een methode die wel bij je past. Van bloedgroepdieet tot Weight Watchers, er is altijd wel iets dat je wél kunt volhouden.

Auteur