Spijsverteringsklachten in de overgang

5 tips voor een soepele spijsvertering

Getty Images

In de menopauze krijgen veel vrouwen te maken maken met overgangsklachten. Vrijwel geen enkele vrouw vliegt fluitend door de overgang heen. Opvliegers, nachtzweten en gewichtstoename zijn bekende klachten. Maar wist je dat ook veel vrouwen te maken krijgen met spijsverteringsklachten door de veranderende hormoonhuishouding? Vijf tips voor een gezonde en soepele spijsvertering in de overgang.

Als de overgang begint neemt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Deze hormonen zijn ook van invloed op de spijsvertering. Een groot aantal vrouwen kampt met klachten als gasvorming, winderigheid, krampen, obstipatie en misselijkheid. Om spijsverteringsklachten te voorkomen en verminderen kun je een aantal dingen doen.

1. Drinken

Dehydratatie is iets dat de spijsvertering negatief kan beïnvloeden. Het lichaam bevat bij het ouder worden sowieso al minder vocht. Daarnaast neemt ook het dorstgevoel af. Vaak is de blaas wat zwakker en wordt er minder gedronken om niet steeds naar het toilet te hoeven. Voldoende drinken, zo'n anderhalf à twee liter per dag, kan dus helpen. Dat hoeft niet allemaal water te zijn. Ook dranken als koffie, thee, bouillon, frisdrank en vruchtensap tellen mee.

2. Veel vezels

Eet vezelrijk: dagelijks groente, fruit, volkorenbrood en aardappelen, volkoren pasta of rijst en peulvruchten te eten. Vezels houden vocht vast. Je ontlasting krijgt hierdoor meer volume, wat de darmen stimuleert. Ook regelmatig eten activeert de darmen. Er wordt aanbevolen om drie maal per dag een maaltijd te nuttigen.

3. Voldoende bewegen

Regelmatig en voldoende bewegen is van groot belang. Beweging stimuleert de darmen en activeert de stoelgang. Probeer dagelijks minimaal 30 minuten te lopen, zwemmen of fietsen en plan op vaste momenten tijd om te bewegen in. Of ga op een sport. Door het in te plannen, hou je het langer vol en wordt het onderdeel van je leefstijl.

4. Ga als je moet

Hoe langer de ontlasting in de darm zit, hoe meer de ontlasting uitdroogt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Hou ontlasting niet op en ga bij aandrang zo snel mogelijk naar het toilet en neem de tijd.

5. Kauw goed

Tot slot, als laatste tip, maar zeker geen onbelangrijke! Toen je jong was, werd je wel gezegd dat je elke hap honderd keer moest kauwen. Honderd keer hoeft natuurlijk niet, maar goed kauwen is wel heel belangrijk voor een goede spijsvertering. Neem dus ruim de tijd om rustig te eten en kauw goed.

Auteur