De voedingswaarde van rijst
Nederlanders zijn natuurlijke echte aardappel- en broodeters. Toch staat rijst ook met enige regelmaat op het menu. Hoe maak je een keuze tussen al die verschillende soorten rijst en wat is nu eigenlijk gezond?
Rijst is een grassoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. De Latijnse naam is Oryza Sativa. Rijst is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vezels. Vooral zilvervliesrijst.
Daarnaast is rijst een bron van meervoudige koolhydraten en bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals kalium en fosfor. Omdat er in rijst vrijwel geen suiker, vet of zout zit, past het prima in een gezond voedingspatroon.
Wereldwijd eet men 235 gram rijst per persoon per dag, maar in Nederland is dat slechts 11 gram. We eten vooral langkorrelige rijst (indica). Deze komt voornamelijk uit de Verenigde Staten en soms uit voormalig Europese koloniën als Suriname.
Zilvervliesrijst
Het zilvervlies om de rijst geeft de zilvervliesrijst een lekkere volle smaak. Het is een bron van vezels en is daardoor de volkoren en dus gezonde variant van rijst. Een portie zilvervliesrijst bevat 18 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels.
Witte rijst
Als je zilvervliesrijst ontdoet van het vezelrijke vliesje dan houd je witte rijst over. Witte rijst wordt vaak nog verder bewerkt. Tot gele rijst of dessertrijst bijvoorbeeld.
Pandanrijst
Pandan komt uit Thailand. De langkorrelrijst heeft de nootachtige geur van de pandanpalm en heeft een zachte, volle smaak. Deze smaak ontstaat doordat jonge rijst in een aftreksel van pandanbladeren wordt geweekt.
Basmatirijst
De basmatirijst wordt in India verbouwd. Het is een langkorrelrijst met een volle, verfijnde smaak. Basmati betekent ‘de geurige’.
Gele rijst
Een witte rijst die gekleurd is met kurkuma, ook wel bekend als geelwortel of koenjit, noemen we gele rijst. Door de kurkuma heeft de gele rijst een licht bittere, peperachtige smaak.
Dessertrijst
Over het algemeen wordt dessertrijst gemaakt van gebroken witte rijst. De gebroken korrel neemt snel veel vocht op en heeft een kortere kooktijd.
Soms wordt voor dessertrijst ook rondkorrelige kleefrijst gebruikt. Ook deze rijstkorrel wordt na het koken zacht en plakkerig: ze neemt veel vocht op. Dessertrijst wordt ook wel pudding- of paprijst genoemd.
Risottorijst
In Nederland eten we ook rijst met een korte korrel: de japonico, beter bekend als risottorijst. In Europa wordt deze rijst verbouwd in Italië, Spanje en Griekenland. Deze rondkorrelige rijst neemt veel vocht op tijdens het koken. Dat maakt hem zacht en smeuïg.
Bewaren
Bewaar rijst koel, donker en droog. Dan is het een jaar houdbaar. Aangebroken pakken rijst kun je het beste bewaren in afgesloten voorraadbussen. Licht en zuurstof maken vooral zilvervliesrijst snel ranzig.
Inspiratie voor in de keuken
- Oosterse rijstsalade
- Pilaf met zalm en broccoli
- Rijst met broccoli, tomaat en gehakt
- Voedingscentrum
- Lassie