Volkoren bevat veel vezels
Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel. Ze zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en noten, maar ook brood is een leverancier van voedingsvezels. Welke broodsoort bevat de meeste vezels? Kun je afgaan op de donkere kleur of zegt dat niets?
Graankorrels
Brood kan gemaakt worden van allerlei graansoorten, zoals tarwe. Graankorrels bevatten een kern en daaromheen zit een buitenlaag bestaand uit zemelen en kiemen. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels zit in het buitenste laagje. Hoeveel vezels er in brood zitten, hangt af van de hoeveelheid zemelen en kiemen die in het brood verwerkt zijn.
Volkoren
Volkorenbrood wordt gemaakt van hele graankorrels. De korrels worden inclusief de buitenste laag gemalen, met als resultaat volkorenmeel. In volkorenboterhammen zie je vaak nog stukjes graankorrel zitten. Omdat in volkorenbrood de hele korrel wordt gebruikt, bevat deze broodsoort de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezel.
Bruin en wit
Witbrood is gemaakt van bloem: het gemalen middelste deel van de tarwekorrel. De buitenste laag van de korrels wordt in witbrood juist niet gebruikt. In witbrood zitten daardoor wel dezelfde voedingsvezels, vitamines en mineralen als in volkorenbrood, maar in een kleinere hoeveelheid.
Er is ook witbrood te koop waar extra vezels aan toegevoegd zijn. De hoeveelheid voedingsvezel in zulk verrijkt witbrood is vergelijkbaar met de hoeveelheid voedingsvezel in volkorenbrood. Er zitten wel andere vezels in dan in volkorenbrood, namelijk inuline, een vezel die ook voorkomt in wortels van planten. Verrijkt witbrood is handig als je niet van volkorenbrood houdt, maar het heeft niet exact dezelfde voedingswaarde en kan volkorenbrood dan ook niet helemaal vervangen.
Bruinbrood zit qua vezelgehalte tussen wit en volkoren in. Daarin wordt een groter deel van de graankorrels gebruikt dan bij witbrood, maar niet de hele korrel zoals bij volkorenbrood. Een gedeelte van de zemelen en kiemen zijn uit het meel gezeefd.
Meergranenbrood
Meergranenbrood wordt van meerdere soorten graan gemaakt en vaak zitten er zaden, vruchten, pitten, noten of korrels in. Het ziet er misschien extra gezond uit, maar hoeft dat niet per se te zijn. Van volkorenbrood is wettelijk vastgelegd dat het helemaal gemaakt moet zijn van volkorenmeel. Voor meergranenbrood geldt deze verplichting niet, dus dat kan ook van bloem (de basis van witbrood) gemaakt zijn.
Wat zegt de kleur?
De kleur van een brood zegt niks over de hoeveelheid vezels die het bevat. Met moutmeel of gekarameliseerde suiker kan brood donkerder gekleurd worden. Als aan witbrood extra kleurloze voedingsvezels toegevoegd zijn, is het nog steeds wit, maar bevat het toch net zoveel vezels bevat als bruin- of volkorenbrood.
Soort brood | Portie | Vezels |
Witbrood | snee van 30 gram | 0,8 gram |
Suikerbrood | snee van 35 gram | 0,9 gram |
Croissant | per stuk van 40 gram | 0,9 gram |
Pitabroodje | per stuk van 50 gram | 1,1 gram |
Krentenbrood | snee van 35 gram | 1,1 gram |
Maisbrood | snee van 30 gram | 1,4 gram |
Bruin (tarwe)brood | snee van 35 gram | 1,8 gram |
Speltbrood | snee van 35 gram | 1,8 gram |
Meergranen (bloem) | snee van 35 gram | 1,9 gram |
Licht roggebrood | snee van 25 gram | 1,9 gram |
Speltbrood volkoren | snee van 35 gram | 2,1 gram |
Volkorenbrood | snee van 35 gram | 2,3 gram |
Mueslibrood | snee van 35 gram | 2,4 gram |
Meergranen (meel) | snee van 35 gram | 2,6 gram |
Volkoren zonnebloempittenbrood |
snee van 35 gram | 3,0 gram |
Donker, Fries roggebrood | snee van 40 gram | 3,3 gram |
- Voedingscentrum
- Voorlichtingsbureau Brood
- Nationale vezelweken