70 notenrecepten van amandelpasta tot pistacheijs
Op social media is Havermoutje een begrip en sinds het verschijnen van het gelijknamige boek, gaat de bekendheid verder dan alleen online. Auteurs Pascalle Bonnier en Mathijs Kok bleken niet alleen gepassioneerd over havermout, ze hebben ook een voorliefde voor noten. Vandaar dat een tweede boek, ‘Nootje', ook niet uit kon blijven.
Eind 2013 startte Bonnier en Kok het instagramaccount @havermoutje met als doel om elke dag een nieuw recept online te zetten met haver als basisingrediënt. Dat is tot op heden (bijna) elke dag gelukt. Hun eerste boek, Havermoutje, borduurde voort op deze formule en ook in Nootje gebruiken ze een vast basisingrediënt: noten. Nootje moet vooral inspireren. "Duik de keuken in, hoe klein of groot die ook mag zijn, en experimenteer erop los. Je zult versteld staan van wat je allemaal wel niet met noten kunt doen."
Variëren
De mogelijkheden blijken inderdaad eindeloos. Het boek is handig onderverdeeld in ontbijt, drinken, smeersels, lunch, tussendoortjes, borrelnootjes, avondmaal en toetjes en binnen elk hoofdstuk vind je lekkere en verrassende recepten. Met de kokosnootblini’s of walnootknotsjes wil ik direct ontbijten en ook in het pistachenotenpanbrood met olijven en kappertjes krijg ik spontaan lekkere trek. De pecannotentarte-tatin is ook een aanrader.
Noten vormen vanzelfsprekende de hoofdingrediënten van de gerechten, maar ook plantaardige melken en verschillende melen (spelt, haver, amandel, boekweit, kokos) worden veelgebruikt. Als zoetstof komen onder andere kokosbloesemsuiker, rietpalmsuiker en honing terug in de recepten. Sommige ingrediënten zijn verrassend: zo is het hoofdbestanddeel van de walnoten chocoladebrownie zwarte bonen.
Lekker gezond
Wellicht het je niet alle ingrediënten uit Nootje standaard in je keukenkastje staan, maar zodra je alles in huis hebt kan de pret beginnen. De recepten zijn goed uitvoerbaar en het resultaat is absoluut heerlijk. Als je zou willen, kun je ieder moment van de dag iets met noten als basis eten. En het goede nieuws is dat noten – als je ze met mate eet – ook nog eens hartstikke gezond zijn.
Noten voor dummies
Voor in Nootje vind je eerst de zogenaamde noten voor dummies. Alles wat je moet weten over noten staat op een rijtje: van wat is nou eigenlijk een noot tot welke voedingsstoffen vind je in noten. Een overzicht van de verschillende noten en hun smaak mag natuurlijk ook niet ontbreken. Helemaal leuk is het overzicht van hoe de verschillende noten eruit zien en vooral ook hoe ze groeien. De buitenkant van een walnoot of pinda kennen we natuurlijk allemaal, maar weet je ook hoe dat bij een pecannoot of cashewnoot zit?Een behoorlijk leerzame start dus, maar daar stopt het niet. Ook de verschillende technieken waarmee je noten kunt bewerken worden uitgelegd. Van blancheren en branden tot roken en roosteren. Handig is ook de uitleg over de houdbaarheid van noten en de ‘wisseltruc’. Wist je bijvoorbeeld dat je amandelen en hazelnoten eenvoudig kunt verwisselen? Hetzelfde geldt voor de tamme kastanje en walnoot.
Vrolijk
De veelzijdigheid van de noot komt in Nootje uitgebreid aan bod. Het is een fris vrolijk boek, de fotografie is licht, simpel, maar uitnodigend en de opmaak speels en toch duidelijk. Zeker voor notenliefhebbers een onmisbaar exemplaar voor op de kookboekenplank.
Pascalle Bonnier en Mathijs Kok schreven eerder samen het populaire boek Havermoutje. Onder de naam @havermoutje zijn ze eind 2013 een instagramprofiel gestart waarop ze haverrecepten delen.