Sporten met een bitje

Als je tanden je lief zijn

Getty Images

Bij sportongelukken raken de tanden en kiezen nogal eens beschadigd. Onnodig, want er zijn goede gebitsbeschermers die ernstig tandletsel kunnen voorkomen.

Een gebitsbeschermer - ook wel een bit genoemd - is een soort hoesje van zachte kunststof dat je over de tanden in de bovenkaak plaatst. Het kunststof is enkele millimeters dik, sterk en meestal doorzichtig.
 

Kracht opvangen

Een bit vangt een klap op de tanden op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Hierdoor is de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein, dat er geen schade optreedt. Je kunt een gebitsbeschermer dus vergelijken met een bumper.

Als er ondanks het dragen van een bit toch een tand wordt uitgeslagen, dient de gebitsbeschermer als een vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoekraakt. De tand kan dan weer in de kaak worden teruggeplaatst.

Soorten gebitsbeschermers

Er zijn verschillende soorten gebitsbeschermers:

  • In de sportwinkel kun je kant-en-klare gebitsbeschermers kopen. Ze zijn goedkoop, maar passen vaak slecht en bieden onvoldoende bescherming. Veel sporters hebben er een hekel aan. Met als gevolg dat het bitje wel is aangeschaft, maar niet wordt gedragen.
  • Verder is er de zogenaamde voorgevormde gebitsbeschermer. Deze moet na tien seconden in kokend water te hebben gelegen, door de sporter zelf in de mond worden aangepast. De vorm kun je zo zelf nog een beetje aanpassen aan je eigen mond. Dit is een relatief goedkope gebitsbeschermer, die nooit helemaal past.
  • Ten slotte is er een gebitsbeschermer die door de tandarts speciaal voor jou op maat wordt gemaakt. In deze categorie heb je de individuele gebitsbeschermer zonder tandartsbezoek: met behulp van een opgestuurde 'kit' maak je een afdruk van je eigen tanden. Dit stuur je op naar een tandtechnisch laboratorium, dat er een bitje van maakt en deze naar je opstuurt. Daarnaast heb je de individuele gebitsbeschermer, die geheel op maat wordt gemaakt door de tandarts. Deze beschermer wordt aanbevolen zodra het gebit is volgroeid (ouder dan zestien jaar). Hij is duurder, maar biedt meer draagcomfort.

Op maat gemaakt

Tijdens het sporten heb je van een goede gebitsbeschermer geen enkele last. Individuele mondbeschermers worden meestal als het meest comfortabel ervaren. Deze mondbeschermers hebben een betere pasvorm en hebben de minste invloed op de ademhaling en de spraak. Hij is op maat gemaakt, past goed en beschermt de tanden en kiezen optimaal.
 

Bij welke sporten

Lang niet alle sporten geven een risico voor letsel aan de tanden. Als je sport, kun je dit risico meestal zelf wel inschatten. Sporten waarbij het risico voor een ongeval met de tanden erg groot is, en waarbij je eigenlijk een gebitsbeschermer moet dragen, zijn: voetbal, hockey, ijshockey en rugby. Gebitsbeschermers zijn noodzakelijk bij boksen, kickboksen en andere vechtsporten.

 

Tips

  • De prijs van mondbeschermers verschilt. Het prijsverschil weegt echter niet op tegen de ellende en kosten wanneer er toch één of meerdere tanden beschadigen of verloren gaan. Je tanden zijn het waard!
  • Ook als je een beugel draagt, kan de tandarts zonder probleem een goede gebitsbeschermer maken. Deze moet je dan wel af en toe laten controleren. Gebruik nooit een kant-en-klare gebitsbeschermer als je een beugel draagt.
  • De meeste ongevallen met tanden gebeuren tijdens de training. Draag je gebitsbeschermer daarom niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook tijdens trainingen.
Auteur 
Bron 
  • Voorkom blessures