Kies de juiste tandpasta

Soorten en maten

Getty Images

Door minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen, blijft je gebit gezond en sterk, zonder gaatjes. Maar welke tandpasta kies je?

Aan tandpasta wordt fluoride toegevoegd. Die stof zorgt dat het glazuur minder oplost bij een zuuraanval en dat het glazuur zich eerder herstelt.[ITEMADVERTORIAL]

Bestanddelen

Naast fluoride is het voornaamste bestanddeel van tandpasta calciumcarbonaat; tot poeder gestampt krijt. Het verwijdert tandplaque, voedselresten en aanslag van koffie, thee, wijn en sigaretten.

Sommige fabrikanten gebruiken ander poeder, zoals aluminiumoxide, dat ook in cement voorkomt. Smaakstoffen zorgen voor het lekker pepermuntachtige smaakje en zeep zorgt ervoor dat het gaat schuimen in je mond.

Soorten tandpasta

Als je enige doel is om gaatjes te voorkomen, is eigenlijk elke tandpasta met fluoride geschikt. Maar soms kun je beter een speciale tandpasta gebruiken. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

  • Peuter en kleuter
    In kindertandpasta's zit minder fluoride dan in de volwassenenversie. Te veel fluoride binnenkrijgen is namelijk schadelijk. Als een kind erg vaak en veel tandpasta snoept, kan het zogenaamde 'zebratanden' krijgen. Gevlekte en gestreepte tanden, ook wel tandfluorose genoemd. Een hele tube opeten kan zelfs leiden tot een ernstige vergiftiging. Een kindertandpasta mag dus best leuk en lekker zijn, maar liefst niet té lekker!
  • Dag en nacht
    's Nachts heb je je mond dicht en kan je gebit zich herstellen. Overdag wil je met name een frisse mond. Deze dag- en nachttandpasta's zijn inderdaad verschillend, maar of ze ook echt beter werken dan een gewone tandpasta is nog niet wetenschappelijk bewezen.
  • Antitandsteen
    Antitandsteentandpasta gaat de vorming van nieuw tandsteen tegen, maar verwijdert het bestaande tandsteen niet. Ook het tandsteen onder het tandvlees, dat oorzaak is van tandvleesproblemen, wordt met antitandsteentandpasta niet minder. Daarom is het belangrijk de tandarts of mondhygiënist regelmatig het tandsteen te laten verwijderen.
  • Gevoelig tandvlees
    Tandpasta voor tandvleesproblemen bevat meestal tinfluoride in plaats van het natriumfluoride in andere tandpasta's. Sommige studies tonen aan dat tinfluoride een rol speelt bij het voorkomen van tandvleesontsteking. Maar tinfluoride lijkt weer minder doeltreffend in het voorkomen van tandbederf dan natriumfluoride.
  • Gevoelige tanden
    Tandpasta's voor gevoelige tanden en tandhalzen helpen bij vier op de vijf mensen. Het ene merk heeft een ander werkend bestanddeel dan het andere. Geen nood dus als bij het ene merk de pijn niet weggaat, een ander merk helpt misschien wel. Bij gevoelige tanden is het overigens raadzaam naar de tandarts te gaan om een mogelijk ernstige oorzaak op te sporen of uit te sluiten.
  • Whitening
    Voorzichtigheid is geboden met zogenoemde whiteners, de tandpasta voor wittere tanden. De kans op slijtage van het tandvlees en het glazuur is groot. Om dit te voorkomen is het beste om maximaal één of twee maal per week met deze tandpasta te poetsen en de rest van de week een tandpasta die fluor bevat te gebruiken. Overigens krijgt niet iedereen wittere tanden van de whitening tandpasta's. Als de kleur van je tanden een probleem vormt, is het beter de verschillende mogelijkheden van witten/bleken met de tandarts of mondhygiënist te bespreken.
  • Homeopathisch
    Homeopathische tandpasta bevat geen pepermuntolie. Dat is een uitkomst voor mensen die homeopathische geneesmiddelen gebruiken. Pepermunt bevat namelijk een stof die de werking van homeopathische geneesmiddelen negatief kan beïnvloeden.
  • Biologisch
    Biologische tandpasta's zijn samengesteld uit plantenextracten, palmolie/aromatische oliën en mineralen en bevatten geen fluoride.  

De samenstelling van de verschillende tandpasta's kan verschillen, maar het zijn allemaal veilige en effectieve https://www.gezondheidsnet.nl/mondverzorging/pas-op-voor-bloedend-tandv…. Welke pasta je kiest is vooral een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Zo is er tussen gels en pasta’s bijvoorbeeld weinig verschil.

Op de juiste manier poetsen met een goede (elektrische) tandenborstel is veel belangrijker dan de tandpasta die wordt gebruikt. In de reclamespotjes doen ze altijd flink wat tandpasta op de borstel, maar eigenlijk is een halve centimeter pasta genoeg.

Auteur