Eerste Hulp Bij Gebitsongevallen

Tips bij een afgebroken tand of kies

Getty Images

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarbij kun je makkelijk je gebit beschadigen. Denk aan spelende kinderen, een uit de hand gelopen ruzie, een verkeersongeval of een ongeval bij het sporten. Wat te doen bij tandletsel?

Wanneer je één van je tanden bent verloren door bijvoorbeeld een klap, probeer hem dan zo snel mogelijk te vinden. Laat iemand tijdens het zoeken alvast een tandarts bellen.

Tips

Verder zijn de volgende punten van essentieel belang:

  • Voorkom dat de tand uitdroogt.
  • Plaats de tand, indien mogelijk, terug op zijn plaats of bewaar de tand tussen wang en kiezen. Als dit niet mogelijk is, stop de tand dan in een bakje met volle melk, of als dit niet voorhanden is in een bakje water.
  • Hoe eerder de tand teruggeplaatst kan worden, hoe groter de kans is dat je geen blijvende schade oploopt. Als de tandarts de tand binnen drie uur na het ongeval terug kan zetten, is de overlevingskans van je tand bijna 100 procent.
  • De tandarts probeert de tand op zijn plaats te houden door deze met spalkdraad en composiet aan de naastgelegen tanden of kiezen vast te maken. Na ongeveer 4-6 weken zal hij de spalk verwijderen en de tanden polijsten.

Losse tand

Ook als een of meerdere tanden loszitten, is het raadzaam om zo snel mogelijk naar een tandarts te gaan. Probeer niet zelf je tand terug te duwen. De tandarts zal de tand spalken, net als bij een teruggeplaatste tand.

Afgebroken tand

Bij een afgebroken tand gelden de bovenstaande regels. Zoek het afgebroken gedeelte op en bewaar het zorgvuldig. Pas daarbij op voor uitdroging. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts, zodat hij kan vaststellen wat de schade is.

Auteur