Verstoorde vaginale flora door hormonen, tampons en hygiëne
Bloedverlies en de bijkomende perikelen als buikpijn, chagrijn en neerslachtigheid, ben je liever kwijt dan rijk. Daarnaast krijgen veel vrouwen vlak voor of nadat ze ongesteld zijn ook nog regelmatig een vaginale schimmelinfectie. Kennelijk is er een verband tussen menstruatie en schimmelinfecties.
Vaginale schimmelinfecties komen vaak voor. Circa driekwart van alle vruchtbare vrouwen moet er soms of herhaaldelijk aan geloven, opvallend vaak vlak voor en tijdens de menstruatie. Veel vrouwen zijn dan blijkbaar kwetsbaar om deze vervelende kwaal op te lopen. Hormonale veranderingen is één van de oorzaken.
Vaginale schimmelinfectie
Dat een vaginale schimmelinfectie een seksueel overdraagbare aandoening zou zijn, is een fabel. Feitelijk is het een ontsteking veroorzaakt door gisten die van nature in de vagina voorkomen. In een gezonde vagina zijn zij in beperkte mate aanwezig. Ze zijn omringd door bacteriën, waaronder ‘goede’ bacteriën (zogenoemde lactobacillen), die hun groei in toom houden. Samen vormen ze een uitgebalanceerd vaginaal milieu.
Door allerlei invloeden kan dit evenwicht verstoord raken, waardoor het aantal lactobacillen afneemt en gistcellen de kans krijgen om uit te groeien tot schimmels. Ze vormen dan draden die doordringen in de slijmvlieslaag van de vagina, met een infectie als gevolg. De candida albicans schimmel is meestal de boosdoener.
De vaginale flora uit balans
Er zijn verschillende factoren die de vaginale flora kunnen verstoren, waaronder hormonale schommelingen, tampons, maandverband en een verkeerde vaginale hygiëne. Omdat (veel van) deze elementen vlak voor en/of tijdens je ongesteldheid bij elkaar komen, ben je in deze periode vatbaarder voor een vaginale schimmelinfectie.
- Hormonale schommelingen: Vlak voor de menstruatie bereikt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen haar dieptepunt. Hierdoor wordt de slijmvlieslaag in de vagina dunner en stijgt de zuurgraad in de vagina. Omdat deze omstandigheden minder gunstig zijn voor lactobacillen, daalt hun aantal en krijgt de candida gist de kans om te gaan woekeren.
- Tampons: Tampons ontrekken natuurlijk vocht uit de vagina. Omdat de vagina daar droog van wordt, raakt de natuurlijke balans verstoord. Dit kan vlak na de menstruatie een schimmelinfectie veroorzaken.
- Maandverband: Schimmels gedijen goed in een broeierige omgeving. Maandverband kan zo’n milieu creëren, zeker in combinatie met synthetisch ondergoed en een strak zittende broek.
- Verkeerde vaginale hygiëne: Zeep, vaginale douches, geparfumeerde afveegdoekjes, -sprays, -inlegkruisjes, -maandverband en deodorant bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de goede bacteriën in je vagina. Hierdoor kunnen schimmels de overhand krijgen. Omdat menstruatiebloed onaangenaam ruikt, is dit voor veel vrouwen een reden om dit soort producten (meer) te gaan gebruiken wanneer zij ongesteld zijn.
5 anti-schimmelinfectietips
- Reinig de vagina alleen met lauwwarm water. Minder (zeep, parfum, etc.) is meer (goede bacteriën) in dit geval. Beperk het schoonhouden tot de buitenkant, de binnenkant reinigt zichzelf.
- Verwissel regelmatig je tampon en/of maanverband. Doe dit om de 2-4 uur. Was je handen voordat je een nieuwe tampon inbrengt.
- Laat de boel ademen. Draag dus geen synthetisch ondergoed en strakke broeken.
- Bedwing je neiging om te krabben, dat maakt een infectie alleen maar erger.
- Blijf niet te lang rondlopen met een vaginale schimmelinfectie. Vaak gaan de klachten binnen een paar dagen vanzelf over. Als dat niet het geval is, kan een anti-schimmelmiddel helpen.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Medisch Centrum Haaglanden