En anderen vaak warm
Er zijn mensen die het altijd warm hebben. Die lopen in de winter nog in een T-shirt en fietsen nog rustig rond in hun zomerjas als het maar tien graden is. Terwijl anderen het juist altijd koud hebben. Die zetten de verwarming standaard een graadje hoger en zie je al in de herfst in een dikke donsjas en handschoenen voorbij komen. Waarom is de één een koukleum en heeft de ander het altijd warm?
Je lichaamstemperatuur wordt onder meer bepaald door je gewicht en je lengte, maar ook je leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaapritme en leefstijl zijn van invloed. De lichaamstemperatuur van mensen schommelt rond de 37 graden. De regeling ervan begint in je hersenen en wordt gecontroleerd door hormonen. Deze hormonen houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen.
Geslacht
Vrouwen hebben het doorgaans sneller koud dan mannen. Dit komt door oestrogenen, de vrouwelijke geslachtshormonen. Deze spelen ook een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus en zwangerschap. In veel lagere concentraties komen ze in het lichaam van mannen voor. Oestrogenen beïnvloeden je lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Tijdense de menstruatie is de kerntemperatuur van vrouwen gemiddeld een graadje lager.
Daarnaast speelt spiermassa een rol. Spiermassa produceert namelijk warmte. Van nature hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen. Waardoor mannen het minder snel koud krijgen. Als de spieren aan het werk gezet worden, dan wekken ze warmte op.
Koude handen
Veel vrouwen hebben vaak koude handen. Onderzoekers van de Universiteit van Utah ontdekten dat vrouwenhanden de gemiddelde temperatuur van 30,7 graden hebben, terwijl die van mannen 1,6 graden hoger ligt met 32,3 graden. Het lichaam van een vrouw moet harder werken om de lichaamstemperatuur hoog te houden. Daardoor is er minder energie over om ledematen als handen en voeten warm te houden.
Gewicht
Mensen die zwaarder zijn hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn. Maar hun ledematen zijn eigenlijk kouder. Slankere mensen hebben het daarentegen vaker koud, omdat bloed dat door de ledematen stroomt eerst opgewarmd moet worden voor het terug gepompt wordt. De interne temperatuur van het lichaam wordt geregeld met cellen in de huid. Deze sporen kou op, zorgen ervoor dat haar- en bloedvaten verkleinen waardoor de snelheid van de bloedcirculatie vertraagt.
Geluk
Ook je geluksgevoel is van invloed, stellen Canadese onderzoekers. Zij ontdekten dat mensen die omgeven worden door familie en vrienden en zich gelukkig voelen het ook vaak warmer hebben.
- Telegraaf
- Goed Gevoel
- WebMD