Waarom rijbewijskeuring en wat houdt deze in?
De auto is voor veel senioren hun belangrijkste vervoermiddel. Logisch, want met een auto blijf je tot op hoge leeftijd mobiel. Zeventig-plussers moeten elke vijf jaar een medische keuring ondergaan om hun rijbewijs te behouden. Wat houdt zo’n keuring in en wat moet je regelen?
Een rijbewijs gaat normaal gesproken tien jaar mee. Vanaf het zestigste levensjaar wijkt de geldigheid van het rijbewijs af. Ontvang je tussen je zestigste en vijfenzestigste een nieuw rijbewijs, dan is dat geldig tot je zeventigste. Ben je vijfenzestig of ouder, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal vijf jaar. Vanaf je zeventigste is een rijbewijs maximaal vijf jaar geldig en word je medisch gekeurd bij elke verlenging.
Werkwijze rijbewijskeuring
Bijna zeventig jaar? Koop zo’n vier maanden voor het rijbewijs verloopt een 'Eigen verklaring met Geneeskundig verslag' bij de gemeente, een rijschool of het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit formulier bestaat uit twee delen. Het gedeelte ‘Eigen verklaring’ bestaat uit elf vragen over je gezondheid die je zelf invult. Een arts moet het Geneeskundig verslag invullen. Daarvoor is het nodig dat je een kleine keuring ondergaat.
De meeste huisartsen keuren geen eigen patiënten om de bestaande vertrouwensrelatie niet te verstoren. Je huisarts kan je wel doorsturen naar een onafhankelijke collega. Ook via ouderenorganisaties kun je een keuringsarts vinden.
Wat geeft de doorslag?
Doorslaggevend bij de keuring is dat de bestuurder lichamelijk en geestelijk in staat is om zelfstandig en veilig een auto te besturen. Een arts beoordeelt de algemene lichamelijke en geestelijke conditie en het functioneren van de armen, benen en wervelkolom. Hij zal ook de ogen en bloeddruk meten en de urine controleren op suikerziekte.
Als dit achter de rug is, stuur je de Eigen verklaring met Geneeskundig verslag op naar het CBR, divisie Rijgeschiktheid. Het CBR besluit of je een Verklaring van geschiktheid toegekend krijgt of niet. Soms geeft een Geneeskundig verslag niet genoeg informatie en is er nader onderzoek nodig, via een medisch specialist of een rijtest. Heb je een Verklaring van geschiktheid ontvangen, dan kun je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.
Opfriscursus
Ook als je je rijbewijs al tientallen jaren hebt, kun je behoefte hebben aan een opfriscursus. Of misschien wil je wel eens van een deskundige horen hoe het gesteld is met je rijvaardigheid en verkeerskennis. Dit kan tijdens een zogenaamde 'BROEM-dag'. BROEM betekent letterlijk BReed overleg Ouderen En Mobiliteit, een landelijk initiatief van de ANWB en Veilig Verkeer Nederland.
Tijdens zo’n BROEM-dag kun je je theoriekennis bijspijkeren. Daarnaast worden reactiesnelheid en gezichts- en gehoorvermogen getest. Met een speciaal opgeleide rijinstructeur kun je in je eigen auto een rijvaardigheidsrit van 30 à 40 minuten afleggen. Na afloop krijg je tips en adviezen om veilig als automobilist aan het verkeer deel te nemen. Deze test heeft geen consequenties voor het rijbewijs.
Tips
- Begin op tijd met de procedure voor het aanvragen van het rijbewijs: minstens vier maanden voordat het verloopt. Als je rijbewijs tijdens de procedure verloopt, mag je niet meer autorijden.
- Laat alvast je ogen controleren bij een opticien. Dit kan herkeuring voorkomen.
- Via ouderenorganisaties kun je je tegen gereduceerd tarief laten keuren.
- Wil je je rijvaardigheid laten testen en je kennis opfrissen? Doe mee met een BROEM-dag.
- CBR