Het vroegtijdig signaleren van een hartinfarct is een stapje dichterbij. Onderzoekers van het Cardiovasculair Research Institute Maastricht (CARIM) hebben twee biomarkers ontdekt die een belangrijke rol kunnen spelen bij het vroegtijdig opsporen van gescheurde plaques in slagaderen.
Een gescheurde plaque gaat meestal vooraf aan een hart- of herseninfarct. Op dit moment is een hartinfarct nog moeilijk vast te stellen in de eerste uren nadat het is opgetreden. Vrijwel alle onderzochte patiënten met een acuut hartinfarct reageerden meteen bij aankomst echter positief op deze nieuwe biomarkers.
Wat zijn biomarkers?
Biomarkers zijn stofjes die van nature in ons lichaam aanwezig zijn en die in verband gebracht kunnen worden met een bepaald ziektebeeld. CARIM ontdekte onlangs dat de aanwezigheid van antistoffen tegen de eiwitten E1 en E12 in ons bloed verband houdt met de aanwezigheid van gescheurde plaques in onze slagaderen.
76 procent van de patiënten met een gescheurde plaque in de halsslagader, aorta of grote beenslagader reageerde positief op de meting. En van de patiënten met een acuut hartinfarct reageerde 93 procent positief op de meting. Terwijl patiënten zonder gescheurde plaques allemaal negatief reageerden.
De onderzoekers publiceren deze maand een artikel in The Journal of Clinical Investigation.
- Universiteit Maastricht