BAARN - Mensen die 's ochtends een hartaanval krijgen lijken slechter af, dan diegene die op een ander moment van de dag of nacht worden overvallen. Tussen 6:00 en 12:00 uur veroorzaakt een hartaanval veel meer schade, zo hebben experts ontdekt.
De conclusie is gebaseerd op een onderzoek onder ruim 800 Spaanse hartpatiënten. De onderzoekers verdeelden deze patiënten onder in vier groepen afhankelijk van het tijdstip waarop de aanval plaats vond. De 'ochtendgroep' bleek de meest ernstige hartaanvallen te hebben.
Enzym
Na een hartaanval is er in het bloed van de patiënt een bepaald enzym aanwezig dat wijst op stervend hartweefsel. Bij mensen met een hartaanval tussen 6:00 en 12:00 uur was een veel grotere hoeveelheid van dit enzym aanwezig. Op basis van dit bloedenzym concluderen de onderzoekers dat de schade in het hart na een 'ochtendhartaanval' gemiddeld 20 procent groter is.
Biologische klok
Het natuurlijke slaap-waakritme van ons lichaam is wellicht een verklaring voor dit verschil. Uit eerdere onderzoek kwam al naar voren dat de biologische klok het risico op een hartaanval beïnvloedt. Zo is al langer bekend dat een hartaanval net na het ontwaken vaker voorkomt, dan op andere tijdstippen van de dag. De schade die dit aanricht was echter nog niet eerder onderzocht.
- BBC