Van kiespijn tot nierstenen
Wat voor de een erg pijnlijk is, zal een ander mee vinden vallen. Pijn is dan ook iets subjectiefs. Toch zijn er van die aandoeningen waarvan zeker is dat ze bij iedereen flink pijn zullen doen. We hebben er vijf op een rijtje gezet.
Kiespijn
Als je ooit kiespijn hebt gehad, zal je het niet snel vergeten. Een kloppend hoofd, zeurende pijn en niets anders waar je meer aan kunt denken. Kiespijn is erg vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Van een gaatje tot tanderosie. In het geval van hevige kiespijn zal het waarschijnlijk gaan om een abces of een ontsteking en zal er een behandeling van de tandarts nodig zijn. Heb je kiespijn, maar durf je niet naar de tandarts te gaan? Realiseer je dat de pijn niet vanzelf weg zal gaan. Hoe langer je doorloopt, hoe erger het wordt. De meeste behandelingen kunnen door een tandarts onder verdoving - en dus pijnloos - worden uitgevoerd.
Clusterhoofdpijn
Een ondraaglijke vorm van hoofdpijn is clusterhoofdpijn. Het komt meestal 's nachts opzetten. De meeste patiënten hebben één tot vier keer hoofdpijn per clusterserie. Ongeveer één persoon per 1000 inwoners heeft last van clusterhoofdpijn. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. De pijn van clusterhoofdpijn wordt omschreven als een van de hevigste en meest intense van alle soorten hoofdpijn. Net als bij migraine gaat het om vasculaire hoofdpijn en ook net als bij migraine concentreert de pijn zich vaak achter één oog. Helemaal voorkomen worden kunnen aanvallen niet. Wel is bekend dat roken, meeroken en alcohol drinken een aanval kunnen uitlokken.
Oorpijn
Vervelend en vaak ook erg pijnlijk: oorontsteking. Een aandoening die veel voorkomt bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Bij volwassenen gaat het meestal om een ontsteking van de gehoorgang en bij kinderen om een ontsteking van het middenoor. Doorgaans begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid. De buis van Eustachius kan daardoor dicht gaan zitten. Virussen - soms ook bacteriën - en ontstekingsvocht zitten dan 'gevangen' in het middenoor. Hierdoor stijgt de druk in het middenoor en gaat het trommelvlies bol staan. Dit veroorzaakt de pijn. Soms wil neusspray verlichting geven. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie kan een antibioticakuur nodig zijn.
Blindedarmontsteking
Rechtsonder in de buik bevindt zich de blindedarm - ook wel de appendix genoemd - een klein, vingervormig weefselzakje. Raakt dit aanhangsel ontstoken, dan krijgt vaak een plotselinge, hevige pijn rond de navel die zich later naar rechtsonder verspreidt. De buik aanraken of weer loslaten is pijnlijk en ook lachen en hoesten doet zeer. Bij een blindedarmontsteking kun je ook last hebben van koorts en misselijkheid. Een ontstoken blindedarm moet operatief verwijderd worden.
Nierstenen
Plotseling last van een heftige pijn in de zij, rug of buik? Dit kan komen door nierstenen. De pijn komt in golven, dit heet koliekpijn. Mensen die kampen met een aanval hebben een enorme last van bewegingsdrang en kunnen niet stil zitten of liggen. De pijn kan zelfs zo erg zijn dat je er misselijk van wordt en moet overgeven. De pijn verplaatst zich geleidelijk van de zij naar de zijkant van de buik of naar de onderbuik, omdat de urinesteen langzaam naar de blaas toe schuift. Ook kan er een beetje bloed in je urine zitten. Van de huisarts krijg je een pijnstiller, zoals bijvoorbeeld Diclofenac, krijgen. Verder is het afwachten tot je de steen uitplast. Plas door een theezeefje of plas in een potje en zeef de urine daarna. Zo kun je de niersteen opvangen en weet je zeker dat je deze heeft uitgeplast. Drink niet te veel als je de niersteen nog niet hebt uitgeplast. Dit kan namelijk een nieuwe aanval uitlokken. Nadat je de niersteen hebt uitgeplast, is het juist wel verstandig om veel te drinken zodat de nieren goed doorgespoeld worden. Ook vermindert het de kans op het ontstaan van nieuwe nierstenen.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Maag Lever Darm Stichting
- Nierstichting