Kampeerders VS besmet met virus
Sinds juni zijn zes mensen ernstig ziek geworden door een hantavirusinfectie tijdens een verblijf in het Yosemite National Park in de Verenigde Staten. Van deze zes zijn er twee overleden. Maar wat is het hantavirus eigenlijk? Hoe loop je het virus op? En komt het ook in Nederland voor?
Wat is het hantavirus?
Het hantavirus wordt overgedragen door knaagdieren, in het bijzonder door muizen, woelmuizen en ratten. Besmette knaagdieren scheiden het virus uit in uitwerpselen en urine. Mensen kunnen besmet raken als ze stofdeeltjes inademen waarin restjes van uitwerpselen, urine of speeksel van besmette knaagdieren zitten. Ook kunnen ze ziek worden als ze besmet voedsel eten of door een dier gebeten worden.
Komt het hantavirus ook in Nederland voor?
Ja, alleen gaat het dan om een ander type hantavirus dan degene die in Yosemite Park voorkomt. Het hantavirus dat in de VS voorkomt is het Sin Nombre hantavirus. Dit virus wordt uitsluitend overgedragen door de hertmuis. Deze komt in Nederland niet voor.
Is het virus van mens-op-mens overdraagbaar?
Nee, het virus wordt alleen overgedragen door knaagdieren. Het is niet van mens-op-mens overdraagbaar. De mensen die in Yosemite Park besmet zijn hebben allemaal geslapen in tenthuisjes, zogenaamde 'Signature Tent Cabins' in Curry Village. Waarschijnlijk hebben ze het virus in deze tenten opgelopen.
Welke ziekteverschijnselen veroorzaakt het Sin Nombre hantavirus?
Het hantavirus kan het Hantavirus Pulmonary Syndrome (HPS) veroorzaken. De ziekte verloopt in twee fasen. Mensen krijgen eerst griepachtige klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en maagklachten. Na een paar dagen kan dit overgaan in ernstige longklachten. Belangrijk is om tijdig een arts te raadplegen.
Is het virus dodelijk?
Volgens Amerikaanse cijfers overlijdt 38 procent van de patiënten aan de ziekte. Er is geen medicijn beschikbaar, maar hoe vroeger een besmetting wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskans is.
Hoe snel merkt iemand of hij besmet is met het virus?
Na een besmetting duurt het gemiddeld twee à drie weken voordat er klachten ontstaan. Het virus heeft een incubatietijd (dat is de tijd tussen besmetting met en het uitbreken van de ziekte) van zes weken.
- NOS
- RIVM