Pylorusstenose
Een baby die grote hoeveelheden spuugt en gewicht verliest, kan last hebben van een vernauwing van de maaguitgang oftewel een pylorusstenose. Hoe herken je dit?
Een vernauwde maaguitgang komt vooral bij jongetjes voor. De vernauwing ontstaat door het in korte tijd in dikte en lengte toenemen van de kringspier aan het eind van de maag. Er wordt ook wel van een pylorushypertrofie gesproken. Binnen enkele weken na de geboorte doen de verschijnselen zich voor.
Symptomen bij vernauwde maaguitgang
Baby’s met een pylorusstenose zijn niet ziek, maar gaan wel in de loop van de tijd steeds meer spugen. De symptomen uiten zich vaak in de 4e – 6e levensweek. Het spugen wordt steeds krachtiger. Op het laatst komt een complete voeding er in één grote golf weer uit. Dit zogenaamde projectielbraken is heel kenmerkend voor deze aandoening. Ouders zeggen wel dat ze na zo’n golf meteen andere kleren moeten aantrekken… Na het spugen is je baby opgelucht en lust hij wel weer een flesje.
Je kunt in het braaksel sliertjes zien die lijken op tabaksdraadjes. Dit zijn sliertjes bloed die uit de steeds meer uitgezette maag komen. Een baby met een vernauwde maaguitgang gaat bovendien gewicht verliezen.
Na de voeding, kan er bij je baby na een tijdje een zogenaamde zichtbare maagperistaltiek te zien zijn in de bovenbuik. Je ziet dan een soort bobbel die zich van linksboven naar rechtsonder over de buik verplaatst. Dit zijn de peristaltiekgolven van de zich samentrekkende maag, die toch probeert de voeding door de nauwe opening te krijgen.
Verschil met 'normaal' spugen
Alle baby’s spugen in meer of mindere mate. Bij een vernauwde maaguitgang spugen baby’s heel heftig. Daarnaast is een opvallend verschil het gewichtsverlies. Bij een pylorusstenose valt een baby vaak af, bij gewoon spugen niet.
Oorzaken pylorusstenose
Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. In sommige families komt het vaker voor. Soms heeft de vader of een broertje ook een pylorusstenose gehad.
Diagnose vernauwde maaguitgang bij baby’s
Met een echo-onderzoek meet een arts de lengte en dikte van de kringspier. Soms is daarnaast een röntgenonderzoek nodig.
Ook wordt er bloedonderzoek gedaan naar de gezondheidstoestand van je baby. Door het vele spugen raakt je kindje je namelijk vocht en zouten uit het maagsap kwijt.
Behandeling pylorusstenose
Nadat de diagnose pylorushypertrofie is gesteld wordt de voeding gestopt en krijgt de baby een maagsonde om maagsappen te laten aflopen. Daarnaast wordt vaak met een infuus gestart om afwijkingen in de vocht- en zouthuishouding, die door het spugen zijn ontstaan, te corrigeren. Als deze waarden gecorrigeerd zijn, zal de chirurg een operatie uitvoeren.
Tijdens een kijkoperatie snijdt een chirurg de verdikte kringspier door. Daarna staat de maag weer gewoon open en kan er voeding vanuit de maag naar de darmen gaan. Na de operatie krijg je een opbouwschema voor hoeveel voeding je kunt gaan geven. Als de spier eenmaal is doorgesneden, komt de vernauwing niet meer terug.
Er treden bij deze ingreep nauwelijks complicaties op. Wel is er altijd een kleine kans op het ontstaan van een gaatje in de maagwand.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op