Weten wanneer je een arts raadpleegt
Kinderen kunnen in een korte tijd erg ziek worden. Omdat zij zelf niet goed aan kunnen geven wat er aan de hand is, moet je als ouder de signalen herkennen. Waar moet je op letten?
Als je weet waar je op moet letten, is het makkelijker om een ziek kind te herkennen. Het gaat er niet om of je als ouder een precieze diagnose kunt geven. Veel belangrijker is dat je weet wanneer je medische hulp in moet schakelen.
Verschil
De reactie van zieke kinderen verschilt per leeftijdsgroep. Baby’s gedragen zich bijvoorbeeld anders dan kinderen van tien jaar. Jij kent je kind en als er iets mis is, zie je dat veel sneller dan een buitenstaander. Het Engelse gezegde “Mother knows best” geldt in dit geval ook voor vaders! Ouders zien hun kinderen dagelijks onder allerlei omstandigheden en herkennen daarom de kleinste verschillen in het gedrag of het uiterlijk van hun kind.
Stel jezelf de volgende vragen als je denkt dat je kind ziek is/wordt:
- Hoe alert is mijn kind? Heeft hij nog interesse in speelgoed, de televisie, wat er om hem heen gebeurt? Of hangt hij lusteloos op de bank of tegen mij aan?
- Heeft mijn kind ergens pijn? Peuters kunnen je vertellen of ze pijn hebben. De plek is voor hen misschien iets moeilijker aan te wijzen. Beweegt je kind minder met een arm of been? Dit kan voorkomen na een val of bij sommige ziekten.
- Wil mijn kind nog eten of drinken? Zieke kinderen drinken meestal wel, maar weren eten af. Als baby’s ziek zijn, drinken ze minder.
Raadpleeg direct een arts als je kind ziek is en:
- Er sprake is van een versnelde of bemoeilijkte ademhaling.
- Er bijgeluiden ontstaan bij de ademhaling. Er wordt dan niet het zagen en pruttelen van baby’s bedoeld, maar bijvoorbeeld een gierende in- of uitademing.
- Je kind een felrode blos op zijn wangen heeft. Als de romp en het hoofd warm zijn, maar de voeten en benen ijskoud aanvoelen, kan dit een teken zijn van een beginnende shock.
- Er sprake is van rode vlekjes die je niet weg kunt drukken.
- Je kind suf is, niet alert is en/of steeds wegzakt.
- Je baby zacht en klagelijk of hoog en schel door huilt.
- Je kind kreunt.
Neem ook contact op met de huisarts als je twijfelt over de situatie.
Wat kan ik doen als ouder?
- Probeer kalm te blijven.
- Stel je kind gerust en leg de situatie rustig uit.
- Geef je kind niets te eten of drinken tot je verder medisch advies hebt gekregen.
Tijd en situatie
Wat is de situatie? Hoe laat is het? Deze factoren bepalen of je een huisarts belt, een ambulance belt of naar de Spoedeisende Hulpafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat.
Dit artikel is goedgekeurd door Carole Lasham, algemeen kinderarts in het Tergooi Ziekenhuis te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.