Insect of ontsteking?
Een zwelling van de oogleden kan snel ontstaan. Een rood gezwollen oog is een typische kinderkwaal dat vooral bij kinderen onder de vijf jaar voorkomt. Een gezwollen oog moet altijd serieus worden genomen.
In veel gevallen is een oog in het beginstadium nog als een streepje te zien. Als de zwelling van de oogleden of het gebied tussen het oog en de neus toeneemt, is er niets meer van het oog te zien. De zwelling en de roodheid nemen fors toe en er is soms koorts aanwezig.
De oorzaken kunnen erg uiteenlopend zijn: van een infectie tot een insectenbeet. In veel gevallen ontstaat de zwelling zonder duidelijk waarneembare oorzaak. Neem contact op met de dokter als je kind een gezwollen oog heeft en je niet weet wat de oorzaak is of wanneer de zwelling blijft toenemen.
Oorzaken
Het oog zit in de oogkas. Via spiertjes, die zowel aan het oog als aan de oogkas vastzitten, kunnen mensen hun ogen bewegen. De oogkas wordt afgesloten door een dun schotje aan de voorzijde, het septum. Nog meer naar voren zitten de oogleden en de huid. De oogleden zijn van heel los weefsel en kunnen gemakkelijk snel opzwellen.
Insecten zoals muggen steken graag op het bovenooglid. Dat zwelt hierdoor op. Als dit gebeurt is, zijn kinderen niet ziek. Bij een ontsteking van een bijholte of een ontsteking in het gebied van de oogkas is dit wel het geval.
De oogkas staat in contact met de neusbijholtes, het zeefbeen (etmoid), de voorhoofdsholte en de kaakholte.
Alle ontstekingen in dit gebied kunnen zorgen voor een éénzijdige zwelling van de oogleden. Als de ontsteking achter het dunne schotje (septum) ontstaat, zit deze in de oogkas. Hierdoor kan je kind zijn oog niet meer goed bewegen of wordt zijn oog enigszins naar buiten geduwd. Hierdoor kan de oogzenuw beschadigd raken. In het ergste geval leidt dit tot blindheid aan het oog.
Diagnose
Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorsprong van deze ontsteking is en wat de uitgebreidheid is van de ontsteking rondom het oog en de oogkas. De arts kijkt naar de oogbewegingen van je kind en de positie van het oog. Als hij twijfelt of de ontsteking zich heeft uitgebreid tot achter het septum, kan er een CT-scan worden gemaakt.
Bij verdenking van een ontsteking van het zeefbeen wordt ook de KNO-arts gevraagd om naar de patiënt te kijken.
Behandeling
Een ontsteking van het ooglid wordt behandeld met antibiotica. Als de ontsteking uitgebreid is, bv tot achter het septum kan het nodig zijn om antibiotica via een infuus toe te dienen.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op