Roos: een hoofdhuidaandoening met schilfers

Eczeem op je hoofdhuid

Getty Images

Roos of hoofdroos is een huidaandoening als milde vorm van eczeem. Je herkent roos onder meer aan witte schilfertjes op je hoofdhuid. Of de schilfertjes dwarrelen naar beneden en komen op je kleding terecht. Je ziet dan vaak witte schilfertjes op je schouders.

Wat is roos?

Roos bestaat uit schilfertjes in de vorm van oude huidcellen die van de huid zijn losgelaten. Je hebt cellen op je hoofdhuid die zich continu vernieuwen. Onderaan komen nieuwe cellen en de oude cellen maken plaats door los te laten. Heb je een normale huid? Dan zie je de hele kleine schilfertjes niet snel. Dat is anders als er sprake is van eczeem op je hoofdhuid. Het vernieuwingsproces gaat dan vele malen sneller. Daardoor ontstaat er zichtbare roos. Er is dus een normale vorm van roos die je niet ziet, maar er zijn ook ernstiger vormen. Je ziet dan duidelijk zichtbaar witte schilfertjes en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Oorzaken van roos

Als jij meer last hebt van roos dan een ander dan heb je eigenlijk gewoon pech. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op hoofdroos vergroten. Bijvoorbeeld als je een heel vette hoofdhuid hebt. De mate van aanwezigheid van talg heeft invloed op de vetheid van je huid. Een andere bekende oorzaak is de aanwezigheid van specifieke gisten die zich op je hoofdhuid bevinden. Daarnaast is er nog een derde factor en dat is die van aanleg. Jij bent misschien meer gevoelig voor roos dan anderen. Er is een naam voor de eczeem die roos veroorzaakt en dat is seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. De medische benaming voor hoofdroos luidt pityriasiscapitis. Het is bekend dat je sneller last krijgt van roos als je meer talg aanmaakt en meer gisten.

Symptomen van roos

De symptomen van roos zijn overduidelijk herkenbaar. In de eerste plaats aan de huidschilfertjes tussen je haren op je hoofdhuid. Of op je kleding en dan meestal bovenop de schouders. Er doen zich echter ook nog een tweetal andere symptomen voor.

De kans is groot dat je hoofdhuid jeukt als je roos hebt. Je merkt dat de jeuk erger is als je je haar een paar dagen niet hebt gewassen. Bij erge jeuk krijg je de neiging te gaan krabben. Dat leidt in het ergste geval mogelijk tot het symptoom van ontsteking van je hoofdhuid. Krijg je na een tijdje last van een pijnlijke hoofdhuid en is deze rood en gezwollen? Dan is het goed mogelijk dat het krabben door de roos een ontsteking heeft veroorzaakt. Bij voortduring van de ontsteking is het aan te raden om een afspraak met je huisarts te maken.

Diagnose

De diagnose is simpel vast te stellen aan de hand van symptomen van losgelaten huidschilfertjes en eventueel jeuk. Het is, als er geen sprake is van een ontsteking, dan ook een vrij onschuldige medische aandoening.

Je hoeft bij de constatering dat je roos hebt dan ook niet meteen je huisarts te bellen. Doorgaans verdwijnt roos ook weer en is vooral sociaal gezien door de zichtbaarheid een probleem. Het is in bepaalde situatie natuurlijk wel aan te raden om naar de huisarts te gaan. Het is beter om naar de huisarts te gaan als de roos niet verdwijnt. Of als de roos zich op één kant van het hoofd bevindt. Ook als er sprake is van een ontsteking met roodheid en zwelling is het aan te raden naar de arts te gaan. Zijn de schilfers vettig en geel? Dan is er mogelijk geen sprake van de standaard roos, maar eerder van seborroïsch eczeem. Dit is ook herkenbaar als de roos zich niet beperkt tot je hoofdhuid, maar ook in het gezicht voorkomt.

Risicofactoren / -groepen

Er zijn geen specifieke risicofactoren die de kans op het krijgen van roos vergroten. Jij hebt net als alle anderen kans om roos te krijgen. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. De leeftijd heeft nog wel invloed, want vaak ontstaat roos pas in of na de puberteit. Misschien heb je wel eens een baby gezien met gelige schilfertjes op het hoofd? Dat is geen roos, maar heet berg.

Behandeling van roos

Roos is een aandoening die zich uitstekend leent voor zelfbehandeling. Het advies luidt om een anti-roos shampoo te gebruiken. Die koop je gewoon bij de apotheek of bij de drogist. In ernstigere situaties is het mogelijk dat de huisarts of dermatoloog een recept uitschrijft. De bestanddelen van anti-roos shampoos variëren net als het doel. Het uiteindelijke doel is het behandelen van roos. Er zijn anti-roos shampoos die zich richten op de bestrijding van gist. Zo zijn er ook speciale shampoos die een remmende werking hebben op de ontsteking van de huid. Of die gericht zijn op het verminderen van huidschilfers en jeuk.

Er zijn nog een aantal tips voor de behandeling of verminderen van roos. Gebruik als je geen last meer hebt van roos regelmatig een pH-neutrale shampoo. Verder is het belangrijk om zeepresten altijd helemaal uit te spoelen. Het helpt ook om de hoofdhuid te masseren.

Prognose

Na een behandeling met anti-roos shampoo is de roos doorgaans na zes weken wel verdwenen. Als de behandeling met een medicinale anti-roos shampoo geen verbetering oplevert, neem je contact op met de huisarts. De kans is aanwezig dat je dan te maken hebt met een andere aandoening. Bijvoorbeeld met een andere vorm van eczeem, schimmelinfectie of psoriasis. In dat geval biedt nader onderzoek uitkomst. Is de roos na een succesvolle behandeling wel verdwenen? De kans bestaat altijd dat de roos weer terugkomt. Je hebt dan de mogelijkheid om als de roos weer zichtbaar is, nogmaals de behandeling te starten. Verder is het aan te raden de overige tips ter harte te nemen. Wist je dat roos vaker voorkomt in de winter dan in de zomer? Besteed in die periode dan ook extra aandacht aan je haar en hoofdhuid.

Auteur 
Bron 
  • Huidarts
  • Huidhuis.nl